Barokomora

Barokomora

Hiperbarična oksigenoterapija se koristi već godinama u liječenju velikog broja bolesti, a većina njih u podlozi ima nedostatak kisika (hipoksiju). U Poliklinici Marija HBOT se provodi u jednomjesnoj barokomori renomiranog američkog proizvođača Sechrist.

Liječenje u barokomori – hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je dostupna putem uputnice HZZO-a.

Što je barokomora?

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je medicinski postupak koji se provodi u hiperbaričnoj komori (barokomori).

To je metoda liječenja gdje se udiše 100% kisik u uvjetima povišenog tlaka. U takvim uvjetima kisik se otapa u krvi te tako u većim količinama dospijeva do onih tkiva koja inače nisu dovoljno zasićena kisikom.

Hiperbarična oksigenoterapija se koristi već godinama u liječenju velikog broja bolesti, a većina njih u podlozi ima nedostatak kisika (hipoksiju). Može se provoditi u višemjesnim ili jednomjesnim barokomorama.

U Poliklinici Marija HBOT se provodi u jednomjesnoj barokomori renomiranog američkog proizvođača Sechrist. U ovakvoj komori tretman je u potpunosti prilagođen pacijentu, postupak je udoban i bezbolan, a pacijent cijelo vrijeme može komunicirati s osobljem.

Indikacije

Liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom po suvremenim smjernicama preporuča se za sljedeće dijagnoze:

Napominjemo da se putem uputnice HZZO mogu liječiti samo neke od ovih bolesti, za više informacija nam se javite.

Ako vas zanima liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom bolesti koje nisu navedene na popisu, slobodno nas kontaktirajte za dodatne informacije.

* Napomena: rezultati ovog zahvata mogu varirati od osobe do osobe stoga je važno na konzultacijama s doktorom biti otvoren te svjestan svih rizika koji proizlaze. Također, nužno se nakon zahvata pridržavati svih uputa koje se dobiju od medicinskog osoblja kako bi rezultati na kraju bili u skladu s očekivanjima koja su definirana prije samog zahvata.

Kontraindikacije

Postoji nekoliko bolesti ili stanja pri kojima je primjena hiperbarične oksigenoterapije otežana ili kontraindicirana. Apsolutna kontraindikacija je pneumotoraks. Ostale kontraindikacije procjenjuje liječnik pri prvom pregledu.

One mogu uključivati:

 • Emfizem
 • Infekcije gornjih dišnih puteva, astma
 • Asimptomatske promjene na RTG snimci pluća
 • Raniji operativni zahvati u prsištu ili u srednjem uhu
 • Nekontrolirana visoka vrućica
 • Konvulzijski poremećaji
 • Neliječene zloćudne bolesti

Druge eventualne kontraindikacije utvrđuju se na prvom pregledu prije početka HBOT.
Povišeni krvni tlak (iznad 140/80 mmHg) je relativna kontraindikacija što znači da osoba može bolovati od povišenog krvnog tlaka, ali on mora biti reguliran lijekovima te pri ulasku u barokomoru ne smije biti iznad 140/80 mmHg.

Što je potrebno za ulazak u barokomoru

Prvi pregled prije početka hiperbarične oksigenoterapije je obavezani tijekom njega utvrđujemo postoje li ikakve kontraindikacije za početak tretmana, a pacijent se upoznaje s postupkom liječenja. Za početak, potrebno je donijeti rendgen nalaz (RTG) srca i pluća ne stariji od 6 mjeseci, nalaz spirometrije te ostale nalaze!!!
Tijekom pregleda razjašnjavaju se sve nedoumice vezane uz liječenje u barokomori.

Priprema za HBOT

LIJEKOVI
Na pregledu za hiperbaričnu oksigenoterapiju bitno je navesti SVE LIJEKOVE koje koristite. Liječnik će procijeniti njihovu upotrebu prilikom hiperbarične oksigenoterapije. Isto tako, ukoliko za vrijeme hiperbarične oksigenoterapije uvedete neki novi lijek, obavezno obavijestiti osoblje o tome.

HRANA
Preporučeno je uzeti obrok prije tretmana u barokomori (1–2 sata prije). Ako ste dijabetičar, važno je držati se uputa o prehrani, redovito uzimati inzulin ili lijekove te se nastaviti redovito kontrolirati kod svog liječnika interne medicine.

PUŠENJE I ALKOHOL
Pušačima se preporučuje stroga apstinencija od pušenja tijekom trajanja hiperbarične oksigenoterapije kako bi rezultati tretmana bili vidljivi pošto pušenje smanjuje udio kisika koji dopire do tkiva. U najmanju ruku bilo bi potrebno NE PUŠITI najmanje dva sata prije i dva sata nakon tretmana.
Također se savjetuje apstinencija od alkohola i energetskih pića.

VRIJEME DOLASKA
Preporučuje se doći 10 min prije zakazanog termina. Tretman traje sat vremena. Vaša pratnja vas može pričekati u našoj čekaonici. Ponekad se iz objektivnih razloga vaš termin može pomaknuti, o tome ćemo vas na vrijeme obavijestiti i molimo za razumijevanje. Isto tako, ako ne možete doći u zakazani termin, molimo da nas unaprijed informirate. Svako kašnjenje u dogovoreni termin rezultirat će skraćivanjem tretmana.

FIZIČKA PRIPREMA
U komoru je potrebno ući u 100% pamučnoj odjeći. Sintetičku odjeću i druge osobne predmete nije dozvoljeno unositi u komoru iz sigurnosnih razloga, npr. mobiteli ili drugi uređaji, upaljači, nakit, zubne proteze, slušna pomagala, remenje. Također s kože ukloniti šminku, losione, lak za nokte, ne nanositi parfeme ili lak za kosu… Prije svakog tretmana potrebno je otuširati se. Potrebno je obrijati lice, nakon čega ne nanositi aftershave, losione…

ŠTO NE SMIJE U KOMORU:

 • Odjeća od sintetike
 • Cigarete, upaljači, šibice
 • Nakit – i svi ostali metalni predmeti npr. ručni sat, piercing, zubna proteza…
 • Naočale, leće
 • Šminka, lak za kosu, perike
 • Parfemi, dezodoransi, losioni poslije brijanja…
 • Svi uređaji na baterije – mobiteli, slušna pomagala…

ŠTO AKO SE RAZBOLITE
Ako se tijekom hiperbarične oksigenoterapije razbolite od nekih akutnih bolesti, npr. povišena temperatura, gripa, upala sinusa, proljev i slično, obavijestite osoblje prije ulaska pošto neka od tih stanja su privremena kontraindikacija za ulazak u barokomoru.

TRUDNOĆA
Hiperbarična oksigenoterapija u pacijentica koje su trudne može izazvati štetne učinke po fetus i tijek trudnoće. Pacijenticama koje nisu sigurne jesu li trudne preporučujemo obaviti ginekološku obradu.

TIJEK TRETMANA
Na tretman dolazite 10-tak minuta prije dogovorenog termina. Prije ulaska u barokomoru obaviti sve fiziološke potrebe te se presvući u pamučnu odjeću koju ćete dobiti od osoblja ili u vlastitoj potkošulji i gaćicama od 100% pamuka.

Prije svakog tretmana izmjerit ćemo vam krvni tlak te ako je uredan, smijemo započeti s terapijom. U barokomori ste 1 sat, a za to vrijeme možete komunicirati s osobljem. U barokomori nije dozvoljeno spavati. Tijekom tretmana ćete osjetiti pritisak u ušima te je potrebno izjednačiti tlakove prema uputama koje ćete dobiti od osoblja. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu tijekom tretmana, npr. bol u ušima, bol u sinusima, otežano disanje ili bol u prsima, zubobolju (…) dužni ste obavijestiti osoblje kako bismo mogli adekvatno reagirati.

Postupak dobivanja HZZO uputnice

Na osnovu specijalističkog nalaza pacijentima e-uputnicu izdaje izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Uputnica se izdaje za D1 ambulantno liječenje – šifra djelatnosti 2200000

Upućuje se: Hiperbarična oksigenoterapija

Uputna dijagnoza s MKB šifrom

Traži se: HBOT (hiperbarična oksigenoterapija)

Za termin prvog pregleda možete nazvati ili liječnik obiteljske medicine može izvršiti naručivanje putem e-kalendra.

Pacijent prilikom dolaska na prvi pregled u našu ustanovu treba imati nalaz:

 • Rtg srca i pluća
 • spirometriju
 • Covid test negativan unutar 48 sati od termina pregleda

Izjave pacijenata

Česta pitanja

Ne, postupka je vrlo ugodan, kao da letite avionom ili se vozite autom na planinu.

Svaku promjenu u zdravstvenom stanju ćete svakako prenijete medicinskom osoblju.

Svi ljudi osjećaju određenu nelagodu od novih stvari, prava klaustrofobija je vrlo rijetka, a uobičajeni strah i nelagodu ćete prebroditi uz podršku našeg osoblja.

Poliklinika Marija je ugovorni pružatelj hiperbarične oksigenoterapije (HBOT) te godišnje s HZZO-om ugovaramo određeni broj postupaka, tzv“kvotu“. Nažalost, za sve upite o nedovoljnom broju postupaka predlažemo da se javite HZZO-u.

Terapija u barokomori je medicinski postupak koji je siguran ukoliko pacijent nema kontraindikacija, koje se utvrđuju upravo ovom pretragom. Ukoliko vas netko od wellness centara koji i maju barokomoru nije tražio naveden pretrage, to samo znači da nemaju adekvatnu barokomoru i dozvolu Ministarstva za djelatnost baromedicine.

Što se tiče bolesnika s ishemijom (lošom cirkulacijom) pri pregledu se radi pretraga procjene cirkulacije (tcpO2) kojom se utvrđuje stanje, a po suvremenim algoritmima možemo donijet i određenu prognozu. Što se tiče cijeljenje rana, barokomora je jedna od karika u liječenju kroničnih rana, a suradljivost pacijenta kao i samo početno stanje uvelike određuju ishod liječenja.Za ostale dijagnoze će vam podatke reći medicinsko osoblje.

Marija Perko

Marija Perko

dr.med

Marija Perko

Marija Perko
dr.med.

Pitajte doktoricu

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

Marija Perko

Marija Perko
dr.med.

Pitajte doktoricu

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.