Anemija zbog akutnog teškog iskrvarenja – ako ne postoji mogućnost transfuzije

Anemija zbog akutnog teškog iskrvarenja – ako ne postoji mogućnost transfuzije

Što je anemija?

Anemija je stanje koje se odnosi na smanjeni volumen crvenih krvnih stanica (eritrocita) u krvi i/ili smanjenu količinu hemoglobina ( proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama .

Uzroci anemije

Najčešći uzrok mikrocitne anemije jest nedostatak željeza u prehrani, smanjenje apsorpcije željeza iz probavnog trakta (najčešće uslijed operativnih zahvata na probavnom traktu), povećane potrebe za željezom (trudnoća, rast tijekom djetinjstva i u pubertetu), ili povećani gubitak željeza iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena) ili kod različitih akutnih ili kroničnih krvarenja (najčešće iz probavnog trakta, ali nerijetko i drugih organskih sustava)

Makrocitna anemija je najčešće uzrokovana nedostatkom vitamina B12 ili folne kiselina što se tada naziva megaloblastična anemija. Vitamin B12 i folna kiselina su važni u sintezi DNK prilikom sazrijevanja eritrocita.

Osim navedenog anemija može biti i normocitna kada je volumen eritrocita normalan. U tu skupinu najčešće se ubrajaju anemije kronične bolesti. Različite kronične bolesti (poput autoimunih bolesti, bolesti vezivnog tkiva, bolesti bubrega) također su vrlo česti uzrok anemije i tada se liječenjem osnovne bolesti liječi i anemija.

Anemije još mogu biti hemolitičke u kojima dolazi do preuranjene razgradnje eritrocita, a sve skupine anemije se još mogu podijeliti na nasljedne ili stečene.

Simptomi anemije

Simptomi i znakovi anemije su vrlo često nespecifični poput opće slabosti, malaksalosti, brzog umaranja, nedostatka zraka već kod manjih fizičkih napora. Može se javiti ubrzan rad srca ili u nekim slučajevima i šum na srcu te bljedilo kože i sluznica, a u određenim vrstama anemije i žutilo kože i vidljivih sluznica.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja analizom kompletne krvne slike, potom je potrebno odrediti razinu željeza u krvi uz sposobnost vezanja željeza (ZIBC, TIBC) te zalihe željeza u organizmu (feritin). U određenim slučajevima potrebno je odrediti vitamin B12 i folnu kiselinu te ukupni bilirubin i frakcije bilirubina. Kod žena je potrebno učiniti ginekološki pregled, a kod muškaraca pregled probavnog i mokraćnog sustava. U nekim slučajevima i analiza koštane srži punkcijom ili biopsijom kosti.

Liječenje

Liječi se osnovni poremećaj koji uzrokuje anemiju. Kod teških akutno nastalih anemija može biti potrebno primijeniti nadoknadu krvi u obliku pripravka koncentrata eritrocita.

Potrebno je, ovisno o uzroku, nadoknaditi željezo, folnu kiselinu, vitamin B12, zaustaviti krvarenje ili liječiti kroničnu bolest u podlozi.

Liječenje u barokomori

HBOT može privremeno zadovoljiti potrebe organizma za kisikom što je čini ( beskrvnom transfuzijom ), brži je oporavak razine hemoglobina , a također smanjuje i broj srpastih stanica.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.