Mb Burger  i  Mb Raynaud

Mb Burger  i  Mb Raynaud

Burgerova bolest  ili Thromboangitis Obliterans

Burgerova bolest  ili Thromboangitis Obliterans je upalno, trombozno oboljenje arterija i vena, naročito ekstremiteta.

Etiopatogeneza

Javlja se pretežno kod muškaraca izmeću 25 i 35 godina života. Uzrok bolesti nije poznat, ali se smatra da je pušenje veliki faktor rizika za nastanak ove bolesti. To je arteritis bez kalcifikacija i tromboflebitis. Intenzivna upala dovodi do arterijske i venske okluzije, a u kasnijem toku promijene zahvaćaju i okolne živce, pa se javlja neuro-vaskularni blok.

Klinička slika

U glavne simptome spadaju: osjećaj hladnoće i težine u nogama, parestezije i grčevi. Koža stopala pokazuje crvenilo, cijanozu i bljedilo. Javlja se i otok potkožnog tkiva, oštećenja tkiva i gangrena. Nokti su takođe promijenjeni. Pri najmanjoj povredi kože nastaje infekcija i stvara se rana koja ne zaraštava. Proces započinje oko jednog prsta i širi se na druge prste, dok ne zahvati cijelo stopalo. Gangrena je vlažna i postoji izuzetno jaka bol. Bolest se također može javiti i na krvnim žilama gornjih ekstremiteta.

Dijagnoza

Dijagnozu postavljamo na osnovu palpacije arterija, temperature kože koja je snižena, oscilometrije i angiografijeLiječenje podrazumijeva:

Liječenje

  • obavezan prestanak pušenja
  • aktivnu kineziterapiju
  • nošenja tople odijeće i rukavica zimi
  • kirurško liječenje,
  • HBOT

HBOT omogućuje dopremu kisika u  loše prokrvljenim (ishemično-hipoksičnim) područjima, smanjuje mogućnost  odumiranja tkiva okrajine, potiče cijeljenje rana i smanjuje bol. U slučaju razvoja gangrene, pomaže u stvaranju demarkacijske linije što olakšava odluku o visini neizbježne amputacije.

Raynaudov sindrom

Raynaudov sindrom je stаnje u kojem se mаle аrterije koje snаbdijevаju krvlju periferne djelove tijela sužavaju (spazam) i dolazi do slabe prokrvljenosti tih dijelova tijela.

Kao posljedica njihovog sužavanja, javlja se bljedilo (prsti ruku, uši i nos), a najčešće se javlja prilikom izlaganja hladnoći.

Raynaudov sindrom je češći kod ljudi koji žive u hlаdnijim klimаtskim uslovimа i češće se javlja kod osoba ženskog nego kod osoba muškog pola.

Zа većinu ljudi, Raynaudov sindrom je više smetnjа nego invаlidnost. Znаci i simptomi RS ovise od učestаlosti, trаjаnju i težini spаzаmа krvnih.

HBOT pospješuje dopremu kisika u zahvaćeno područje, stvara novu kapilarnu mrežu, pospješuje mikrocirkulaciju i smanjuje bol.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.