Ulcerozni kolitis i Chronova bolest

Ulcerozni kolitis i Chronova bolest

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest za koju su karakteristične ulceracije sluznice debelog crijeva, a najčešće se manifestira krvavim proljevima. Mogući su i ekstraintestinalni simptomi, poglavito artritis. U ovih bolesnika velik je dugoročni rizik nastanka karcinoma. Dijagnoza se postavlja kolonoskopijom. Liječi se davanjem 5–ASA, kortikosteroida, imunomodulatora, anticitokina, antibiotika a ponekad i kirurški.

Patofiziologija

Ulcerozni kolitis (UK) obično prvo zahvaća rektum. Bolest može ostati lokalizirana u rektumu (ulcerozni proktitis) ili se širi proksimalno, te ponekad zahvaća cijeli kolon. Rijetko je odjednom zahvaćen veći dio debelog crijeva.

Upalni proces kod UK zahvaća sluznicu i podsluznicu, uz oštru granicu između zahvaćene i zdrave sluznice. Samo u teškim oblicima bolesti zahvaćen je i mišićni sloj. U ranoj fazi bolesti sluznica je eritematozna, fino granulirana i vulnerabilna uz nestajanje normalnog vaskularnog crteža i brojne hemoragične zone. Veliki ulkusi sluznice uz gnojni eksudat karakteristika su težeg oblika bolesti.

Simptomi i znakovi

Krvavi proljevi različitog intenziteta i trajanja se izmjenjuju s asimptomatskim intervalima. Obično bolest započinje podmuklo, pojačanim nagonom na brzu defekaciju, blagim grčevima u predjelu donjeg abdomena, kao i pojavom sluzi i krvi u stolici.

Kad su ulceracije ograničene samo na sluznicu rektosigmoidne regije, stolica može biti normalna ili je pak izbacivanje suhe stolice otežano, uz primjese sluzi, svježe krvi i gnoja. Simptomi sistemske bolesti su obično blagi ili ih nema. Ukoliko se ulceracije šire proksimalnije, stolice postaju proljevaste a bolesnici ih mogu imati >10 dnevno, uz izrazite grčeve i rektalne tenezme, bez olakšanja noću. Stolice mogu biti vodenaste ili sadržavati sluz a često se u cijelosti sastoje od krvi i gnoja. U teškim slučajevima, bolesnici mogu značajno krvariti.

Crohnova bolest

Crohnova bolest predstavlja kroničnu transmuralnu upalu koja obično zahvaća distalni ileum i kolon ali takoðer može nastati u bilo kojem dijelu GI trakta. Simptomi su proljev i bolovi u trbuhu. Moguć je nastanak apscesa, unutarnjih i vanjskih fistula kao i opstrukcije crijeva. Dijagnoza se postavlja pomoću kolonoskopije ili irigografije. Liječenje uključuje 5–ASA, kortikosteroide, imunomodulatore,

Simptomi

Najčešći prvi simptomi su kronični proljev s bolovima u trbuhu, vrućica, aneoreksija i gubitak tjelesne težine. Trbuh je na palpaciju bolno osjetljiv, a ponekad se mogu palpirati rezistencije u trbuhu. Značajnije rektalno krvarenje je rijetko osim u slučaju izolirane bolesti kolona, kad se može manifestirati slično onom kod UK. Neki bolesnici imaju kliničku sliku akutnog abdomena, koja ponekad imitira akutnu upalu crvuljka ili opstrukciju crijeva. Otprilike 1/3 bolesnika ima perianalnu bolest (poglavito fisure i fistule), koje su ponekad istaknuti ili prvi znakovi bolesti. U djece, ekstraintestinalne manifestacije dominiraju u odnosu na GI simptome. Artritis, vrućica nepoznatog uzroka, anemija ili zastoj rasta mogu biti prvi simptomi dok bolovi u trbuhu i proljev mogu izostati.anticitokine, antibiotike a često i kirurški zahvat.

Liječenje u barokomori

HBOT smanjuje upalnu reakciju stijenke crijeva,pospješuje cijeljenje oštećene sluznice, učestalost stolica,te prisustvo krvi i sluzi u njima, smanjuje edeme sluznice crijeva,smanjuje bol,smiruje tijek Crohnove bolesti, a ulcerozni kolitis može dovesti i do izlječenja, smanjuje potrebu za kirurškim intervencijama ili ih odgađa, te poboljšava imunološki status pacijenta.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.