Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo

Liječenje rane na stopalu dijabetičara (dijabetičko stopalo) zahtjeva određeno kliničko iskustvo i poznavanje raznih dostupnih metoda liječenja. Obratite nam se s povjerenjem.

Problemi na stopalima kod dijabetičara (dijabetičko stopalo)

Oštećenja stopala kod dijabetičara se relativno česta, smatra se da će svaki 4. dijabetičar razviti neko od oštećenja kože na stopalu iz koje se razvija rana, tzv. dijabetički ulkus.

Dijabetes oštećuje krvne žile, posebice manje krvne žile te je oštećena cirkulacija, a samim tim i doprema hranjivih tvari i kisika do stopala, pa je svako oštećenje potencijalno opasno jer rane kod dijabetičara zbog navedenih razloga teže cijele, posebice ukoliko dođe do infekcije bakterijama.

Zbog otežanog cijeljenja i nastanka infekcija, amputacije prsta dijela stopala ili cijelog stopala, a kasnije i reamputacije su česte kod dijabetičara, statistike pokazuju da će svaki drugi dijabetičar koji ima ranu imati i amputaciju dijela stopala.

Dijabetes je bolest koja utječe na mnoge dijelove tijela, uključujući i stopala. Osobe s
dijabetesom često imaju problema sa stopalima, posebno ako imaju problema sa
kontrolom šećera u krvi. Dijabetičko stopalo je stanje koje se javlja kada šećer u krvi
nije dobro kontroliran, a tijelo ne može normalno izliječiti manje rane i ogrebotine na
stopalima. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa je važno da se brzo
i učinkovito liječi.
Naša poliklinika specijalizirana je za liječenje kroničnih rana, uključujući i dijabetičko stopalo. Koristimo najnovije tehnologije i stručni pristup kako bismo pomogli pacijentima da brže zacijele rane i spriječili daljnje komplikacije.
Liječenje dijabetičkog stopala uključuje niz mjera koje se provode zajedno s pacijentom. Prvo, vrlo je važno održavati kontrolu šećera u krvi unutar normalnih granica. Pacijenti se mogu savjetovati sa svojim liječnikom kako bi saznali koje promjene u prehrani ili lijekovima mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.
Druga važna mjera u liječenju dijabetičkog stopala je održavanje higijene i zdravlja stopala. Pacijenti se moraju pridržavati određenih postupaka za njegu stopala kako bi spriječili infekcije i ozljede. Redovito pranje stopala i sušenje među prstima je vrlo važno, kao i nošenje odgovarajućih cipela koje su dovoljno udobne i podržavaju stopala.
Treća mjera u liječenju dijabetičkog stopala je uklanjanje rana i ogrebotina. Naš tim stručnjaka koristi posebne tehnologije i alate kako bi uklonili oštećena područja i spriječili daljnju infekciju. Nakon toga primjenjujemo različite metode kako bismo ubrzali zacjeljivanje rane, poput primjene posebnih obloga, antibiotika i drugih tretmana.

Rizični faktori

U Poliklinici se fokusiramo na liječenje kroničnih rana, uključujući i dijabetičko stopalo. Naš tim specijaliziranih liječnika i medicinskih sestara koristi najnovije tehnike i metode kako bi pomogli pacijentima u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.
Kod liječenja dijabetičkog stopala, prvo moramo procijeniti veličinu i dubinu rane.
Također, provjeravamo cirkulaciju u stopalu, jer je loša cirkulacija jedan od faktora koji otežavaju zacjeljivanje rane. Nakon toga, primjenjujemo odgovarajući tretman za svakog pacijenta.
Jedan od važnih aspekata u liječenju dijabetičkog stopala je redovita njega rane.
Naš tim će vas naučiti kako pravilno njegovati ranu kod kuće kako bi se smanjio rizik od infekcije i kako bi se rana brže zacijelila. Također, savjetovat ćemo vas o pravilnoj obući, kako bi se smanjio pritisak na stopalo i kako bi se spriječio razvoj novih rana.
U Poliklinici imamo sve potrebne resurse i stručnost kako bismo osigurali najboljumoguću skrb za pacijente s dijabetičkim stopalom. Važno je zapamtiti da rane nastopalima kod osoba s dijabetesom ne smijete ignorirati, jer mogu dovesti doozbiljnih komplikacija koje mogu ugroziti zdravlje i kvalitetu života.

Stoga se obratite stručnjacima za pomoć i liječenje ako primijetite bilo kakve promjene na svojim
stopalima.

Kako se dijagnosticiraju promjene na stopalima kod dijabetičara?

Kako bismo utvrdili točno stanje te dobili adekvatne podatke, trebat ćemo sljedeće  podatake:

 • Da nam opišete simptome, način nastanka oštećenja, načine kontrole GUK-a
 • Pitajte o svojim simptomima i koliko dobro kontrolirate glukozu u krvi.
 • Napraviti pregled stopala da utvrdimo postojanje neuropatije
 • Pregledati stopalo na sve znakove infekcije, kao što su crvenilo, oteklina, toplina, promjena boje ili iscjedak.
 • Uputiti vas na dodatnu dijagnostiku, npr. Rtg stopala
 • Utvrditi postojanje bakterija u rani, to jest uzeti bris ili mikrobiološki uzorak
 • Uvrditi stanje mikrocirkulacije

Kako se liječe rane na stopalima dijabetičara?

Liječenje može uključivati:

 • Čišćenje rane
 • Uklanjanje ili odsijecanje mrtvog ili zaraženog tkiva (koje se naziva debridement).
 • Nanošenje posebnih zavoja apsorpciju dodatne tekućine, zaštitu rane i pomoć u zacjeljivanju.
 • Propisivanje privremenog gipsa ili štaka za skidanje težine s zahvaćenog stopala
 • Propisivanje antibiotika za kontrolu i uklanjanje infekcije. U slučaju produljene infekcije koristimo pripravak Stimulan jednu od najnovijih metoda liječenja infekcija kod kroničnih rana. Više možete vidjeti klikom ovdje.

Kada trebam potražiti pomoć

Ako imate dijabetes, odmah obavijestite svog liječnika ako primijetite:

 • Bilo kakve promjene u obliku stopala.
 • Bilo kakve promjene na koži na stopalima, uključujući pojavu rane, crvenilo ili tamnu boju kože, toplinu ili neugodan miris.
 • Gubitak dlake na nožnim prstima, nogama ili nogama.
 • Gubitak osjećaja u nožnim prstima, stopalima ili nogama.
 • Bol, trnce, peckanje ili grčenje u stopalima ili nogama.
 • Debele, žuti nokti na nogama

VAŽNO!!!

Osobe s dijabetesom izložene su riziku od nastanka rana i infekcija, što može proći nezapaženo kod osoba s neuropatijom koje imaju gubitak osjeta. Ako imate dijabetes, važno je svakodnevno se brinuti za stopala i prijaviti sve probleme svom liječniku ili medicinskoj sestri. Rano liječenje može spriječiti hospitalizaciju te deformaciju ili amputaciju stopala

Česta pitanja

U liječenju se strogo pridržavamo preporuka i standarda svjetskih smjernica, te liječenje treba uključivati:

 • osloboditi stopalo pritiska
 • čišćenje rane
 • obloge
 • liječenje infekcije
 • liječenje u barokomori
 • PRP
 • negativni tlak

U slučaju produljene infekcije koristimo lokalni nosač antibiotika, jednu od najnovijih metoda liječenja infekcija kod kroničnih rana. Više možete vidjeti klikom ovdje.

Svaka osoba s dijabetesom ima dijabetičko stopalo, bez obzira što nema razvijenu ranu. Postoji nekoliko klasifikacija po kojima zdravstveno osoblje procjenjuje stupanj oštećenja na stopalu, stopalo dijabetičara bez oštećenja ima stupanj 0, što znači praćenje i adekvatnu njegu.

Istraživanja su pokazala da svaki četvrti dijabetičar razvije ranu na stopalu, od kojih se svakom drugom zbog komplikacija napravi amputacija dijela prsta ili stopala.

Upozorenje. Prikazane fotografije su autentični, realistični prikaz medicinskih stanja, kirurških i drugih tretmana. 

professions-man-doctor-1
professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.