Urasli nokat – Koji je najbolji način tretiranja za mene?

Urasli nokat – Koji je najbolji način tretiranja za mene?

Urastanje nokta na nožnom palcu u meso češća je pojava nego što mislite. Smatra se da svaka peta osoba pati od te pojave, koja ipak zahvaća češće žene jer su one te koje nose najčešće neudobnu obuću (uske cipele na visoku petu). Iako nije riječ o pojavi koja bi mogla biti opasna po život, ona zna biti itekako neugodna, osobito kada se meso oko nokta upali.

No, o čemu se točno radi?

Urastao nokat na nožnom prstu, a rjeđe i na prstu ruke, stanje je u kojem se ivice nokta usjeku u okolnu kožu. Stanje može nastati kao posljedica niza uzročnika, za koje smo ipak najčešće krivi sami, ne naša genetika.

Koji su uzroci urastanja nokta, a koji su simptomi?

Uzroci zbog kojih dolazi do urastanja nokta najčešće su krivo rezanje nokta (zaobljeno rezanje, umjesto ravno) ili stara ozljeda nokta, gdje se nokat nije uspio adekvatno oporaviti. Ipak, najčešći je razlog preuska obuća, dok se čak i debljanje (na primjer, u trudnoći) te ravna stopala (krivi gaz stopala) ponekad smatraju krivcima za nokte urasle u meso.

Simptomi takvog uraslog nokta uključuju:

  • bol i osjetljivost uz jednu ili obje strane nokta,
  • bolove na nožnom palcu oko nokta,
  • crvenilo oko noktiju na nogama,
  • oticanje mesa oko noktiju,
  • infekciju tkiva oko noktiju na stopalima

Stupnjevi uraslog nokta:

Ovisno o zahvaćenosti okolnog tkiva, ovo stanje dijelimo u nekoliko stupnjeva:

I stupanj – palac je lagano otečen, a tkivo oko nokta crvenkasto te bolno na dodir prsta ili obuće

II stupanj – iz upaljenog dijela nokta dolazi do jačeg oticanja u području nokta, prst je jače crven i bolan, a na dodir i pritisak dolazi do sekrecije (“curenja”) gnojnog ili sukrvavog sadržaja

III stupanj – u ovom stupnju se formira granulacijsko tkivo, koje je roza ili crvene boje, prerasta preko prsta, sekrecija je manja, ali prst je dalje otečen i bolan

Kako liječiti urastao nokat?

Što možete učiniti sami?

Kod prvih znakova upale, naravno, možete reagirati sami. Složite kupku od vruće vode i soli (može i kalij permanganat) te namačite noge kako bi sol omekšala kožu i dezinficirala ranu.

No, nemojte svakako odgađati posjetu liječniku, osobito ako se iz rane krenuo cijediti gnoj.

Tu posebno budite oprezni ako patite od dijabetesa ili nekog drugog zdravstvenog stanja koje uzrokuje slabu cirkulaciju u nogama, jer ste tada kandidat s povećanim rizikom od komplikacija.

Što možemo učiniti mi?

Nakon pregleda će liječnik utvrditi potrebu za antibiotikom i eventulanim kirurškim liječenjem.

Kirurško liječenje počinje tek kada se upala smiri, koja se prvo tretira antibiotskom terapijom tabletama ili masti. Iako je možda neka logična radnja javiti se prvo pedikeru, mi savjetujemo da odmah ipak posjetite liječnika. Zašto? Zato što će liječnik moći reagirati pravovremeno i vjerojatno uspjeti tretirati upaljeno mjesto bez operacije. Nažalost, pacijenti se nam prečesto javljaju s 2. i 3. stupnjem uraslog nokta kada je rana toliko duboka, da niti jedan tretman osim operacije više ne pomaže.

Naravno, svakome pristupamo individualno, tako da će liječnik najprije utvrditi trenutno stanje, a tek vam zatim preporučiti jedan od tretmana.

  • Djelomično uklanjanje nokta

Ako pak postoje vidljivi tragovi gnoja, ali cijeli nokat nije malformiran, liječnik će se odlučiti za djelomično uklanjanje nokta. Danas se primjenjuje metoda nakon koje često nema potrebe za šivanjem, a operacija s pripremom traje oko 30 minuta te se izvodi u lokalnoj anesteziji. Postoji nekoliko kirurških tehnika, a naši iskusni kirurzi će primjeniti onu koja će biti za vas najadekvatnija.

  • Djelomično uklanjanje nokta i parcijalna fenol matriksektomija nokta

Da bi se spriječilo buduće urastanje nokta, što je relativno često kad se samo kirurški odstranjuje nokat, u našoj poliklinici primjenjujemo metodu uništavanja korijena nokta fenolom (tj, fenol matriksetomiju). Ova metoda je provjerena i učinkovita, te se dugi niz godina koristi u svijetu, no mi smo jedna od rijetkih poliklinika u Hrvatskoj koja primjenjuje ovaj zahvat. Primjenom fenola prilikom odstranjenja nokta povećava se učinkovitost zahvata na 98%.

Izvodi se na način da se prvo djelomično odstrani urasla strana nokta, te se na korijen nokta nanese fenol. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji te s pripremom traje 30-45 minuta.

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja nokta ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. 

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.