Što je ultrazvučni pregled, a što Color Doppler?

Često nas pacijenti pitaju radimo li ultrazvuk ili Color Doppler. Stoga je dobro znati da je Color Doppler opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile.

Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja.

Takva opcija ne mijenja cijenu ili postupak pregleda, u stvari se podrazumijeva da će se pri ultrazvuku krvnih žila raditi Color Doppler.

Što je ultrazvuk vena?

lijepe-noge

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave te vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Trebam li se pripremiti za pregled?

Za UZV pregled posebna priprema nije nužna. Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

Ukoliko ste već bili na ovakvom pregledu svakako ponesite dokumentaciju jer će pomoći liječniku da usporedi stanje i dinese adekvatnije mišljenej.