Što je ultrazvuk, a što Color Doppler?

Ultrazvučni pregled je  brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Često nas pacijenti pitaju radimo li ultrazvuk ili Color Doppler. Stoga je dobro znati da je Color Doppler opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile.

Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja.

Takva opcija ne mijenja cijenu ili postupak pregleda, u stvari se podrazumijeva da će se pri ultrazvuku krvnih žila raditi Color Doppler.

prosirene-vene

Što se uočava UZV pregledom?

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave te vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

 

Ko UZV arterija najčešće se promatraju znakovi ateroskleroze i suženja krvnih žila. U slučaju potrebe, liječnik će prepoučiti dodatne pretrage.

Kakva je priprema za pregled?

Za UZV pregled posebna priprema nije nužna. Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

predavanje-poliklinika-marija