Prvi pregled prije početka hiperbarične oksigenoterapije je obavezani tijekom njega utvrđujemo postoje li ikakve kontraindikacije za početak tretmana, a pacijent se upoznaje s postupkom liječenja. Za početak, potrebno je donijeti rendgen nalaz (RTG) srca i pluća ne stariji od 6 mjeseci, nalaz spirometrije te ostale nalaze!!!
Tijekom pregleda razjašnjavaju se sve nedoumice vezane uz liječenje u barokomori.

Priprema za HBOT

LIJEKOVI
Na pregledu za hiperbaričnu oksigenoterapiju bitno je navesti SVE LIJEKOVE koje koristite. Liječnik će procijeniti njihovu upotrebu prilikom hiperbarične oksigenoterapije. Isto tako, ukoliko za vrijeme hiperbarične oksigenoterapije uvedete neki novi lijek, obavezno obavijestiti osoblje o tome.

HRANA
Preporučeno je uzeti obrok prije tretmana u barokomori (1–2 sata prije). Ako ste dijabetičar, važno je držati se uputa o prehrani, redovito uzimati inzulin ili lijekove te se nastaviti redovito kontrolirati kod svog liječnika interne medicine.

PUŠENJE I ALKOHOL
Pušačima se preporučuje stroga apstinencija od pušenja tijekom trajanja hiperbarične oksigenoterapije kako bi rezultati tretmana bili vidljivi pošto pušenje smanjuje udio kisika koji dopire do tkiva. U najmanju ruku bilo bi potrebno NE PUŠITI najmanje dva sata prije i dva sata nakon tretmana.
Također se savjetuje apstinencija od alkohola i energetskih pića.

VRIJEME DOLASKA
Preporučuje se doći 10 min prije zakazanog termina. Tretman traje sat vremena. Vaša pratnja vas može pričekati u našoj čekaonici. Ponekad se iz objektivnih razloga vaš termin može pomaknuti, o tome ćemo vas na vrijeme obavijestiti i molimo za razumijevanje. Isto tako, ako ne možete doći u zakazani termin, molimo da nas unaprijed informirate. Svako kašnjenje u dogovoreni termin rezultirat će skraćivanjem tretmana.

FIZIČKA PRIPREMA
U komoru je potrebno ući u 100% pamučnoj odjeći. Sintetičku odjeću i druge osobne predmete nije dozvoljeno unositi u komoru iz sigurnosnih razloga, npr. mobiteli ili drugi uređaji, upaljači, nakit, zubne proteze, slušna pomagala, remenje. Također s kože ukloniti šminku, losione, lak za nokte, ne nanositi parfeme ili lak za kosu… Prije svakog tretmana potrebno je otuširati se. Potrebno je obrijati lice, nakon čega ne nanositi aftershave, losione…

ŠTO NE SMIJE U KOMORU:

  • Odjeća od sintetike
  • Cigarete, upaljači, šibice
  • Nakit – i svi ostali metalni predmeti npr. ručni sat, piercing, zubna proteza…
  • Naočale, leće
  • Šminka, lak za kosu, perike
  • Parfemi, dezodoransi, losioni poslije brijanja…
  • Svi uređaji na baterije – mobiteli, slušna pomagala…

ŠTO AKO SE RAZBOLITE
Ako se tijekom hiperbarične oksigenoterapije razbolite od nekih akutnih bolesti, npr. povišena temperatura, gripa, upala sinusa, proljev i slično, obavijestite osoblje prije ulaska pošto neka od tih stanja su privremena kontraindikacija za ulazak u barokomoru.

TRUDNOĆA
Hiperbarična oksigenoterapija u pacijentica koje su trudne može izazvati štetne učinke po fetus i tijek trudnoće. Pacijenticama koje nisu sigurne jesu li trudne preporučujemo obaviti ginekološku obradu.

TIJEK TRETMANA
Na tretman dolazite 10-tak minuta prije dogovorenog termina. Prije ulaska u barokomoru obaviti sve fiziološke potrebe te se presvući u pamučnu odjeću koju ćete dobiti od osoblja ili u vlastitoj potkošulji i gaćicama od 100% pamuka.

Prije svakog tretmana izmjerit ćemo vam krvni tlak te ako je uredan, smijemo započeti s terapijom. U barokomori ste 1 sat, a za to vrijeme možete komunicirati s osobljem. U barokomori nije dozvoljeno spavati. Tijekom tretmana ćete osjetiti pritisak u ušima te je potrebno izjednačiti tlakove prema uputama koje ćete dobiti od osoblja. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu tijekom tretmana, npr. bol u ušima, bol u sinusima, otežano disanje ili bol u prsima, zubobolju (…) dužni ste obavijestiti osoblje kako bismo mogli adekvatno reagirati.

 

Za sve dodatne informacije oko tretmana barokomorom, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.