PRP /ACP

PRP /ACP

PRP /ACP terapija krvnom plazmom

PRP terapija je metoda kojom se na prirodan način ubrzava oporavak i regeneracija tkiva nakon degenerativnih procesa i povreda mišićno-zglobnog sistema.

Naziv dolazi od kratica Platelets Rich Plasma što je dio krvne plazme bogat trombocitima koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju u liječenju i obnavljanju oštećenog i oboljelog tkiva. Radi se o jednom od najboljih oblika liječenja aplikacijom injekcija i mogu se jednako tako aplicirati intraartikularno (u ozlijeđeni ili bolni zglob) i ekstraartikularno (u oštećeni , mišić, tetivu ili tkivo) i doslovno nemaju kontraindikaciju za primjenu pripravak potpuno prirodan i iz vlastita tijela. Primjenu treba ponoviti u razmacima 7-10 dana zbog ograničenog vijeka trombocita i faktora rasta radi veće učinkovitosti.

Kao moderniji pripravak može se koristiti u kombinacija s hijaluronskom kiselinom koja se prirodno nalazi u ljudskom tkivu te nam daje viskoznost i elastičnost. Starenjem gubimo kolagen i hijaluronsku kiselinu je te PRP s hijaluronskom kiselinom idealan nadomjestak kod poteškoće uzrokovanih degenerativnim stanjima.

Kod kojih bolesti i stanje se primjenjuje PRP/ACP terapija?

PRP terapija se koristi u liječenju sportskih ozljeda kao i degenerativnih promjena na zglobovima i muskuloskeletnom sistemu (povrede zglobova mišića, ligamenata, tetiva). Posebno dobre rezultate PRP ima kod degenerativnih promjena zglobova kuka, koljena, skočnog i ramenog zgloba, lakta, a poboljšava oporavak i regeneraciju tkiva poput meniskusa, hrskavice zgloba i sprečava njeno dalje propadanje.

  • osteoartritis, tendinopatije, parcijalne rupture ligamenata: 3-5 aplikacija u razmaku od 7-10 dana
  • ozljede mišića (parcijalne rupture) poglavito sportske ozljede: svaki 2.-3. dan, do 5 aplikacija ukupno

Mjere opreza

Važno! Uz primjenu PRP/ ACP kontraindicirano je koristiti NSAID (standardne analgetike i protuupalne lijekove)  7 dana prije i 7 dana nakon aplikacije ACP-a  (paracetamol je terapija izbora, hladan oblog lokalno).

Antikoagulantnu terapiju NIJE potrebno prekidati!

Mjesec dana prije i nakon aplikacije ACP-a kontraindicirana je primjena kortikosteroidne terapije (intraartikularna aplikacija).

Kako se PRP terapija provodi?

Pacijentu se iz vene uzima 10-20ml pune krvi, koja se zatim centrifugira u posebnoj centrifugi kroz 10-ak minuta te se nakon toga može aplicirati na oboljelo mjesto-zglob, mišić, tetivu ili ligament.

Ovaj postupak se provodi pod nadzorom ultrazvuka te se osigurava sigurna primjena.

Antikoagulantnu terapiju NIJE potrebno prekidati!

Primjena terapije plazmom (PRP/ ACP) sigurna je, bezbolna i neinvazivna i osigurava vrhunske, brze i dugoročne rezultate. Dva dana nakon aplikacije preporuka je da pacijent miruje, TREĆI dan se može započeti s fizikalnom terapijom!

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.