Priprema za HBOT

LIJEKOVI
Na pregledu za hiperbaričnu oksigenoterapiju bitno je navesti SVE LIJEKOVE koje koristite. Liječnik će procijeniti njihovu upotrebu prilikom hiperbarične oksigenoterapije. Isto tako, ukoliko za vrijeme hiperbarične oksigenoterapije uvedete neki novi lijek, obavezno obavijestiti osoblje o tome.

HRANA
Preporučeno je uzeti obrok prije tretmana u barokomori (1–2 sata prije). Ako ste dijabetičar, važno je držati se uputa o prehrani, redovito uzimati inzulin ili lijekove te se nastaviti redovito kontrolirati kod svog liječnika interne medicine.

PUŠENJE I ALKOHOL
Pušačima se preporuča stroga apstinencija od pušenja tijekom trajanja hiperbarične oksigenoterapije kako bi rezultati tretmana bili vidljivi pošto pušenje smanjuje udio kisika koji dopire do tkiva. U najmanju ruku bilo bi potrebno NE PUŠITI najmanje dva sata prije i dva sata nakon tretmana.
Također se savjetuje apstinencija od alkohola i energetskih pića.

VRIJEME DOLASKA
Preporuča se doći 10 min prije zakazanog termina. Tretman traje sat vremena. Vaša pratnja Vas može pričekati u našoj čekaonici. Ponekad se iz objektivnih razloga vaš termin može pomaknuti, o tome ćemo vas na vrijeme obavijestiti i molimo za razumjevanje. Isto tako, ukoliko niste u mogućnosti doći u zakazani termin, molimo da nas unaprijed informirate. Svako kašnjenje u dogovoreni termin rezultirat će skraćivanjem tretmana.

FIZIČKA PRIPREMA
U komoru je potrebno ući u 100% pamučnoj odjeći. Sintetičku odjeću i druge osobne predmete nije dozvoljeno unositi u komoru iz sigurnosnih razloga, npr. mobiteli ili drugi uređaji, upaljači, nakit, zubne proteze, slušna pomagala, remenje. Također sa kože ukloniti šminku, losione, lak za nokte, ne nanositi parfeme ili lak za kosu…
Prije svakog tretmana potrebno je otuširati se, nakon čega ne nanositi losione, mlijeka…. Potrebno je obrijati lice, nakon čega ne nanositi aftershave, losione…

ŠTO NE SMIJE U KOMORU:

  • Odjeća od sintetike
  • Cigarete, upaljači, šibice
  • Nakit – i svi ostali metalni predmeti npr.ručni sat, piercing, zubna proteza…
  • Naočale, leće
  • Šminka, lak za kosu, perike
  • Parfemi, dezodoransi, losioni poslije brijanja…
  • Svi uređaji na baterije – mobiteli, slušna pomagala…

ŠTO AKO SE RAZBOLITE
Ukoliko se tijekom hiperbarične oksigenoterapije razbolite od nekih akutnih bolesti, npr. povišena temperatura, gripa, upala sinusa, proljev i slično, obavijestite osoblje prije ulaska pošto neka od tih stanja su privremena kontraindikacija za ulazak u barokomoru.

TRUDNOĆA
Hiperbarična oksigenoterapija u pacijentica koje su trudne može izazvati štetne učinke po fetus i tijek trudnoće. Pacijenticama koje nisu sigurne jesu li trudne preporučamo obaviti ginekološku obradu.

TIJEK TRETMANA
Na tretman dolazite 10-tak minuta prije dogovorenog termina. Prije ulaska u barokomoru obaviti sve fiziološke potrebe te se presvući u pamučnu odjeću koju ćete dobiti od osoblja ili u vlastoj potkošulji i gaćicama od 100% pamuka.
Prije svakog tretmana izmjerit ćemo vam krvni tlak te ukoliko je uredan, smijemo započeti s terapijom. U barokomori ste 1 sat, a za to vrijeme možete komunicirati s osobljem. U barokomori nije dozvoljeno spavati. Tijekom tretmana ćete osjetiti pritisak u ušima te je potrebno izjednačiti tlakove prema uputama koje ćete dobiti od osoblja. Ukoliko osjetite bilo kakvu nelagodu tijekom tretmana, npr. bol u ušima, bol u sinusima, otežano disanje ili bol u prsima, zubobolju, … dužni ste obavijestiti osoblje kako bismo mogli adekvatno reagirati.