Uklanjanje lipoma

Uklanjanje lipoma

Lipom je najčešći tumor mekih tkiva. Riječ je o tako zvanom benignom (dobroćudnim) tumoru koji nastaje iz masnih stanica. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se lipom i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Zašto ukloniti lipom?

  • Lipom stvara nelagodan osjećaj na koži – Lipom ovisno o svojoj veličini stvara nelagodan osjećaj na koži
  • Lipomi su zapravo benigni tumori – Lipom je zapravo benigni (dobroćudni) tumor koji nastaje iz masnih stanica
  • Uklanjanje lipoma je brzo i bezbolno – Lipom se može ukloniti u manje od sat vremena bezbolnim postupkom

Što su lipomi?

Lipom je najčešći tumor mekih tkiva. Riječ je o tako zvanom benignom (dobroćudnim) tumoru koji nastaje iz masnih stanica.

Lipomi se češće javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo – a najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Pojavljuju se kao ovalne ili okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće.

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Zahvat traje oko 30-45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se lipom i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti istoga dana, a oko posebnih situacija poput bavljenja sportom ili fizičkog rada potrebno je savjetovati se s liječnikom. Odluka o dopuštenom intenzitetu svakodnevnih aktivnosti ovisi o mjestu na kojem se lipom nalazio, veličini i broju odstanjenih lipoma te ostalim okolnostima. Odluku o učestalosti previjanja te tuširanju i kupanju također donosi liječnik.

Nakon 7 – 10 dana biti će potrebno izvaditi šave.

Česta pitanja

Lipomi su vrlo česti, javljaju se kod otprilike 1 od 100 osoba. Iako svatko može razviti lipom, postoje faktori rizika koji određuju veću vjerojatnost razvoja lipoma. Unatoč činjenici da se lipomi sastoje od masnog tkiva, pretilost nije faktor rizika.

Čimbenici rizika od lipoma uključuju:

  • ljudi u dobi od 40 do 60 godina pokazali su veću sklonost razvoju lipoma
  • postojanje lipoma kod članova obitelji povećava vjerojatnost da će se kod pacijenta razviti lipomi
  • razvoj lipoma može biti povezan uz druge bolesti, uključujući adiposis dolorosu, Cowdenov sindrom, Madelung-ovu bolest i Gardnerov sindrom

Lipomi se mogu pojaviti gotovo bilo gdje u tijelu. Kada se nalaze neposredno ispod kože, najčešće se javljaju u vratu, trupu, nadlaktici, nadlaktici i pazuhu.

Pacijentima su uklonjeni lipomi iz više razloga. Osobito kod bolesnika s višestrukim lipomima na vidljivim mjestima uklanjanje je nužno iz kozmetičkih razloga. U ostalih bolesnika, lipomi mogu postati dovoljno veliki da mogu predstavljati poteškoći.

Ostali razlozi za uklanjanje lipoma uključuju:

  • bolnost ili osjetljivost na dodir
  • infekcija
  • curenje sadržaja neugodnog mirisa
  • povećanje veličine

Upozorenje. Prikazane fotografije su autentični, realistični prikaz medicinskih stanja, kirurških i drugih tretmana. 

Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić

dr.med, Specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije
Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić
dr. med., specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić
dr. med., Specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

Imate dodatnih pitanja?
Nazovite nas