Karpalni kanal

Karpalni kanal

Liječenje sindroma karpalnog kanala može biti konzervativno (lijekovi i fizikalna terapija) te operativno. Da bi se simptomi uklonili, a drugi načini liječenja nisu doveli do prekida pojave simptoma, potrebno je učiniti operativni zahvat tijekom kojeg se presječe ligament u karpalnom kanalu, a živac se oslobađa pritiska.

Što je karpalni kanal?

Sindrom karpalnog kanala ili tunela označava niz simptoma koji su uzrokovani pritiskom na živac (nervus medianus) koji prolazi iz ruke prema šaci  kroz usko područje koje se naziva karpalni kanal.

Simptomi ovog oboljenja najčešće se razvijaju polako, te počinju sa prolaznim trnjenjem u prstima, najčešće tijekom noći, ili ujutro nakon spavanja, da bi se razvojem bolesti proširili na cijeli dan. Osim trnaca ili utrnutosti prstiju i cijele šake, može se razviti i otok palca ili svih prstiju, koji može ili ne mora biti praćen bolovima. Kasnije, razvija se i mišićna slabost, pa se registrira oslabljen stisak šake, pa pacijentima počnu ispadati predmeti iz ruku, a najčešće jutarnja šalica kave. U uznapredovaloj fazi bolesti može doći do nemogućnosti stiska šake, te nemogućnosti hvatanja malih predmeta.

Uzroci nastanka karpalnog kanala mogu biti sistemski (zbog nekih općih bolesti) no najčešće nastaju zbog preopterećenja tetiva u karpalnom kanalu, primjerice zbog posla (rad na računalu) ili bavljenja sportom.

Dijagnostika redovno obuhvaća EMNG snimanje te sveobuhvatan specijalistički pregled kako bi se potvrdila ova dijagnoza, a isključili drugi uzroci koji mogu dovesti do razvoja sličnih simptoma, npr. bolesti u području vratne kralježnice. Svakako treba napomenuti da će ovdje od izuzetne važnosti biti iskusan kliničar koji će se posvetiti pacijenetu i saslušati njegove simptome i opis bolesti.

Liječenje sindroma karpalnog kanala može biti konzervativno (lijekovi i fizikalna terapija) te operativno.

Da bi se simptomi uklonili, a drugi načini liječenja nisu doveli do prekida pojave simptoma, potrebno je učiniti operativni zahvat tijekom kojeg se presječe ligament u karpalnom kanalu, a živac se oslobađa pritiska.

Ukoliko osjetite ovakve poteškoće, javite se liječniku koji će vas saslušati i uputiti na adekvatan način liječenja. Ukoliko vam je preporučeno operativno liječenje, nemojte odugovlačiti jer su kod težeg oštećenja živca promjene nepovratne pa se operacijom može postići samo djelomičan oporavak osjeta i motorike.

Pacijentica 3 mjeseca nakon operacije

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Prije zahvata je potrebno doći na pregled kod kirurga s nalazom pretrage EMNG.  Ovisno o stanju i prethodnom dogovoru, zahvat se može napraviti odmah nakon pregleda. Također, tijekom pregleda liječnik može zaključiti da su potrebe dodatne radiološke pretrage te ćete se s osobljem dogovoriti o terminu zahvata.
Ovisno o Vašem zdravstvenom stanju prije zahvata ćete trebati prestati uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi te lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela je postupak iz tzv.”jednodnevne kirurgije”. To znači da ćete imati operaciju i ići kući istog dana.  Nećete moći voziti odmah nakon operacije, pa isplanirajte povratak kući.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela izvodi se pod lokalnom anestezijom. To znači da ćete biti budni za vrijeme operacije, ali nećete osjetiti ništa. Prije zahvata se otuširajte, te skinite nakit na zglobu ili prstima.

Pacijentica 87 godina, 13 dana nakon operacije. Šavovi skinuti, šaku stišće bez boli.

Tijek zahvata

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te je radi toga bezbolan.

Obično ležite na leđima za vrijeme operacije, s ispruženom rukom na posebnoj operacijskoj ploči s vaše strane, a osoblje će provjeriti jeste li u ugodnom položaju. Na ruci možete imati postavljenu manžetu.

Dobit ćete injekciju lokalnog anestetika, tako da tijekom postupka nećete osjetiti nelagodu. Postavljena manžeta se napuhuje (kao kad mjerite krvni tlak) dok se u potpunosti ne zaustavi protok krvi u vašu ruku, nakon toga, vaš kirurg može započeti operaciju, koja traje oko 20 minuta.

Kirurg će napraviti rez u dnu dlana i podijeliti vam karpalni ligament kako bi ublažio pritisak na srednji živac. Nakon što to učini, zatvoriti rez će operativni rez šavima te ga sterilno poviti. Šavi se vade nakon 14 dana,

Iako je ovo rutinski zahvat, razumljivo je da ste uzbuđeni i nervozni. Zbog toga se maksimalno trudimo objasniti što radimo tijekom zahvata i koji su slijedeći postupci.

Dio operacije u kojem se živac oslobađa pritiska.

Što nakon zahvata?

Zbog djelovanja lokalnog anestetika, može proći nekoliko sati prije nego što se osjećaj vrati u zglob i ruku. Posebno pazite da ne lupite ili udarate rukom. Možete osjetiti trnce u ruci dok se smanjuje djelovanje anestetika i dok se vraća osjet u ruku.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela obično nije bolna, ali možda će vam trebati lijekovi za smanjenje boli, poput ibuprofena ili paracetamola, kako biste olakšali  nelagodu.

Vaš će zavoj zaštititi i podržavati vašu ruku, ali vi ćete i dalje moći pomicati prste. Podizanje ruke pomoći će u smanjenju oticanja. Redovno trljajte prste kako bi krv pravilno tekla i kako biste smanjili ukočenost.

Prije nego što odete kući, medicinska sestra dat će vam savjet o cijeljenju i previjanju rane. Važno je da vaš zavoj nakon operacije ostane suh. To znači da nosite gumenu rukavicu ili plastičnu vrećicu kada se kupate ili tuširate

Oporavak nakon operacije

U prvih mjesec dana se ne preporuča fizički napor operirane ruke. Na posao možete krenuti nakon tjedan dana ako radite posao koji ne uključuje korištenje operirane ruke, a inače za 14-20 dana.

Vrijeme oporavka nakon operacija karpalnog tunela razlikuje se od osobe do osobe, jer svi različito reagiraju na operaciju. Bitno je oporavak započeti polako, ali pomicanje prstiju, ruku i ručnog zgloba treba započeti što je prije moguće jer će to  pomoći bržem oporavku.

Jedan ili dva dana nakon operacije:

Rez na vašoj ruci može biti bolan. Kad ne upotrebljavate ruku, držite ju lagano povišenu. Trudite se koristiti prste i ruku upotrebljavajte za lagane pokrete poput držanja čaše ili knjige. Možete čak pokušati koristiti tipkovnicu računala, ali samo lagano.

Tri do 14 dana nakon operacije:

Sada možete ukloniti zavoj, ali još uvijek ćete trebati držati ranu suhom sve dok šavi nisu uklonjeni. Pokušajte povećati opseg pokreta, npr perite zube ili se češljajte.

Ako osjećate bol tijekom pokreta, zaustavite se na neko vrijeme u slučaju da previše radite prerano. Morate se nadograđivati ​​postupno, zato koristite bol kao vodič za ono što možete, a što ne možete.

Od dva tjedna nakon operacije:

Šavi će biti skinuti 10 do 14 dana nakon operacije. Možete primijetiti da je vaš ožiljak tvrd, osjetljiv, sjajan ili ružičast.

Normalno je da vam ožiljak nakon operacije postane osjetljiv, ali to se obično smiruje u roku od nekoliko mjeseci. Masiranjem ožiljaka i područja oko njega hidratantnom kremom pomoći da se osjećate bolje. Vaš ožiljak bi trebao početi izgledati bolje nakon otprilike tri mjeseca.

Možda ćete shvatiti da je vaš stisak slabiji nego što je bio prije operacije. Stoga imajte na umu da prejako hvatanje u početku može biti bolno.Vaš bi se stisak trebao vratiti u normalu između šest i 12 tjedana nakon operacije

Česta pitanja

Početak treninga ovisi o vrsti treninga, mjestu na kojem je bio zahvat kao i veličini promjene, primjerice, nije isto uklanjate li površinski madež ili duboki lipom. U svakom slučaju, možete se baviti uobičajenim aktivnostima svakodnevnog života (hodanje, kuhanje i sl.), a o odlasku na posao i početku treninga će vas savjetovati liječnik.

S tuširanjem možete započeti dva dana nakon zahvata.

Povratak na posao ovisi o vrsti posla, npr. ako radite uredski posao možete početi nakon 2-3 dana, no ukoliko na poslu stojite ili hodate preporučamo mirovanje 7-10 dana.

Svakako preporučamo pridržavanje preporuka kako bi estetski i funkcionalni ishodi bili u skladu s očekivanjima.

Estetski rezultat ovisi o veličini promjene, mjestu promjene, vrsti materijala za šivanje i vašoj predispoziciji za cijeljenje. U Poliklinici Marija koristimo najsuvremenije šivaće materijale, a naši primjenjuju kirurzi suvremene kirurške tehnike. Nakon vađenja šavova preporučit ćemo vam daljnje postupanje i primjenu krema i pločica za smanjenje ožiljka. Neke od rezultata možete vidjeti u galeriji, s tim da ožiljak konačni izgled poprima do 2 godine nakon zahvata.

Upozorenje. Prikazane fotografije su autentični, realistični prikaz medicinskih stanja, kirurških i drugih tretmana. 

Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić

dr.med, Specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije
Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić
dr. med., specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

Miroslav Smiljanić

Miroslav Smiljanić
dr. med., Specijalist opće kirurgije i uži specijalist traumatologije

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

Imate dodatnih pitanja?
Nazovite nas