Što je sklerozacija pjenom?

Sklerozacija pjenom je uklanjanje proširenih vena injektiranje sklerozantnog sredstva u venu koje uzrokuje zatvaranje vena. Postupak se provodi pod kontrolom ultrazvuka.

sklerozacija-vene

Kada se primjenjuje?

Vene koje su najprikladnije za liječenje skleroterapijom pjenom (UGFS) su one koje imaju promjer veći od 1 mm, ali manji od 3 mm. Jeste li pogodni pacijent za liječenje skleroterapijom, saznat ćete nakon uzv pregleda kada će se postaviti konačna dijagnoza. Može se koristiti u venama malo većim od 3 mm u promjeru, ali pacijenti trebaju biti svjesni da se dugoročni rezultati pogoršavaju što su vene šire u promjeru. Nadalje, veći je rizik za kasnije upale, nelagode i promjena boje kože.

Kao takva, ultrazvučna skleroterapija pjenom (UGFS) nije vrlo učinkovita za vene kao što je vena saphena magna. Endovenozna laserska ablacija (EVLA) ili radiofrekvencijska ablacija (RFA) su zahvati koji su učinkovitiji u liječenju vena šireg promjera.

Osim toga, ultrazvučna pjena za skleroterapiju (UGFS) nije vrlo učinkovita u velikim površinskim venskim površinama (“varikozitetima”) koje su ponovo obično mnogo veće od 3mm promjera. U takvim venama pjena često uzrokuje tvrde crvene grudice s dugotrajnim smeđim bojenjem.

Nakon tretmana

Pacijent je pokretan odmah nakon zahvata. Budući da je riječ o ambulantnom postupku, pacijent po zahvatu ide kući, a dalje se preporučuje primjena kompresivne terapije (čarape).

 

Za sve dodatne informacije oko sklerozacije pjenom, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.