Kako nastaju proširene vene?

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle, naročito ženske populacije. Smatra se da čak oko 40% ženske populacije iznad 30 godina ima u većoj ili manjoj mjeri izraženo proširenje vena na nogama. Proširene vene nogu nisu samo estetski problem. Tegobe koje one mogu uzrokovati uključuju oticanje nogu, bolove u nogama, upale vena, krvarenje iz varikoziteta, a dugotrajno neliječene proširenih vena može dovesti do promjena kože i potkožnog tkiva, najčešće potkoljenica. Da bi liječenje proširenih vena bilo uspješno potreban je detaljan klinički pregled pacijenta koji uključuje ne samo pregled vena na nogama već kompletan vaskularni (arterijski i venski) status. Nadalje, mora se voditi računa i o eventualnim drugim zdravstvenim problemima koje pacijent ima. Primjera radi, bolesnik koji pored proširenih vena ima i arterijsku insuficijenciju nogu zahtijeva drugačiji algoritam liječenja od osoba koje imaju uredne arterijsku cirkulaciju na nogama.

Uzimanje detaljne anamneze i klinički pregled prvi je korak na putu do adekvatnog liječenja. Osnovna pretraga za utvrđivanje stanja krvožilnog sustava je ultrazvučni pregled, tzv. color dopler vena nogu. Ovom pretragom saznajemo koje su promjene na venskom sustavu u podlozi proširenja vena. Tek nakon takve obrade može se donijeti plan liječenja.

normalne-prosirene-vene

Koja je metoda liječenja optimalna za mene?

Liječenje proširenih vena kao i svako liječenje zahtijeva individualni pristup, odnosno potrebno ga je “iskrojiti” za svakog pacijenta posebno. Metoda liječenja ovisi o venskoj patologiji koja je u podlozi. Ako se radi samo o lokaliziranim proširenjima (konvolutima) bez doplerskih znakova insuficijencije magistralnih ili perforantnih vena tada u obzir dolazi sklerozacija pjenom ili uklanjanje proširenih vena (flebektomija). Situacija je složenija ako postoji i insuficijencija navedenih vena. U tom slučaju potrebno je riješiti i insuficijenciju, što najčešće znači radiofrekventnu ablaciju natkoljeničnog segmenta vene safene magne (magistralna površinska vena koja se proteže od gležnja do prepone), uz dodatnu sklerozaciju ili flebektomiju preostalih venskih konvoluta.

Danas je dostupno više metoda koje su svaka za sebe specifična i potrebno je široko znanje da bi se svakom pacijentu predložio odgovarajući tretman. Svaka od njih ima svoje specifičnosti i pacijenta treba biti upoznati sa svakom od metoda.

Dobar kliničar, znači onaj koji često operira vene, što je slučaj s našim vaskularnim kirurgom, dobro poznaje  prednosti i nedostatke pojedinih metoda. Ljudi često svoje stanje uspoređuju sa stanjem drugih osoba i prema tome se vežu za određeni tretman, no svatko od nas je osoba za sebe pa se prema tome i kreira određeni tretman. Zbog toga smo u našoj poliklinici odabrali samo najbolje metode, a odabir metode ovisi o stanju samog pacijenta.

Sve zahvate radi vaskularni kirurg, dakle specijalist koji se bavi isključivo bolestima i zahvatima na krvnim žilama.