Uklanjanje nokta

Riješite problem urastanja nokta brzim i bezbolnim zahvatom

Zašto odabrati uklanjanje nokta?

Urasli nokat može postati bolan

Meso oko uraslog nokta se može upaliti pa područje oko nokta postaje neugodno bolno

Područje nokta može jako oteknuti

Može doći do jačeg oticanja područja uraslog nokta, a na pritisak i do curenja gnojnog sadržaja

Tkivo može prerasti preko nokta

Može doći do formiranja granulacijskog tkiva crvene boje koje prerasta preko nokta

Što je urastao nokat?

Urastanje nokta na nožnom palcu u meso češća je pojava nego što mislite. Smatra se da svaka peta osoba pati od te pojave, koja ipak zahvaća češće žene jer su one te koje nose najčešće neudobnu obuću (uske cipele na visoku petu). Iako nije riječ o pojavi koja bi mogla biti opasna po život, ona zna biti itekako neugodna, osobito kada se meso oko nokta upali.

No, o čemu se točno radi?

Urastao nokat na nožnom prstu, a rjeđe i na prstu ruke, stanje je u kojem se ivice nokta usjeku u okolnu kožu. Stanje može nastati kao posljedica niza uzročnika, za koje smo ipak najčešće krivi sami, ne naša genetika.

Kako riješiti problem uraslog nokta?

Koji su uzroci urastanja nokta, a koji su simptomi?

Uzroci zbog kojih dolazi do urastanja nokta najčešće su krivo rezanje nokta (zaobljeno rezanje, umjesto ravno) ili stara ozljeda nokta, gdje se nokat nije uspio adekvatno oporaviti. Ipak, najčešći je razlog preuska obuća, dok se čak i debljanje (na primjer, u trudnoći) te ravna stopala (krivi gaz stopala) ponekad smatraju krivcima za nokte urasle u meso.

Simptomi uraslog nokta uključuju:

 • bol i osjetljivost uz jednu ili obje strane nokta,
 • bolove na nožnom palcu oko nokta,
 • crvenilo oko noktiju na nogama,
 • oticanje mesa oko noktiju,
 • infekciju tkiva oko noktiju na stopalima

Stupnjevi uraslog nokta:

Ovisno o zahvaćenosti okolnog tkiva, ovo stanje dijelimo u nekoliko stupnjeva:

 • I stupanj – palac je lagano otečen, a tkivo oko nokta crvenkasto te bolno na dodir prsta ili obuće
 • II stupanj – iz upaljenog dijela nokta dolazi do jačeg oticanja u području nokta, prst je jače crven i bolan, a na dodir i pritisak dolazi do sekrecije (“curenja”) gnojnog ili sukrvavog sadržaja
 • III stupanj – u ovom stupnju se formira granulacijsko tkivo, koje je roza ili crvene boje, prerasta preko prsta, sekrecija je manja, ali prst je dalje otečen i bolan

Kako liječimo urasli nokat?

Nakon pregleda će liječnik utvrditi potrebu za antibiotikom i eventulanim kirurškim liječenjem.

Kirurško liječenje počinje tek kada se upala smiri, koja se prvo tretira antibiotskom terapijom tabletama ili masti. Iako je možda neka logična radnja javiti se prvo pedikeru, mi savjetujemo da odmah ipak posjetite liječnika. Zašto? Zato što će liječnik moći reagirati pravovremeno i vjerojatno uspjeti tretirati upaljeno mjesto bez operacije. Nažalost, pacijenti se nam prečesto javljaju s 2. i 3. stupnjem uraslog nokta kada je rana toliko duboka, da niti jedan tretman osim operacije više ne pomaže.

Naravno, svakome pristupamo individualno, tako da će liječnik najprije utvrditi trenutno stanje, a tek vam zatim preporučiti jedan od tretmana.

Djelomično uklanjanje nokta

Ako pak postoje vidljivi tragovi gnoja, ali cijeli nokat nije malformiran, liječnik će se odlučiti za djelomično uklanjanje nokta. Danas se primjenjuje metoda nakon koje često nema potrebe za šivanjem, a operacija s pripremom traje oko 30 minuta te se izvodi u lokalnoj anesteziji. Postoji nekoliko kirurških tehnika, a naši iskusni kirurzi će primijeniti onu koja će biti za vas najadekvatnija.

Uništavanje korijena nokta

Da bi se spriječilo buduće urastanje nokta, što je relativno često kad se samo kirurški odstranjuje nokat, u našoj poliklinici primjenjujemo metodu uništavanja korijena nokta fenolom (tj, fenol matriksetomiju). Ova metoda je provjerena i učinkovita, te se dugi niz godina koristi u svijetu, no mi smo jedna od rijetkih poliklinika u Hrvatskoj koja primjenjuje ovaj zahvat. Primjenom fenola prilikom odstranjenja nokta povećava se učinkovitost zahvata na 98%.

Izvodi se na način da se prvo djelomično odstrani urasla strana nokta, te se na korijen nokta nanese fenol. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji te s pripremom traje 30-45 minuta.

Zašto odabrati našu Polikliniku?

Individualizirani pristup svakom pacijentu

Svakom našem pacijentu posvećujemo dovoljno vremena i njege za kvalitetan oporavak

Primjena vrhunskih metoda liječenja

Koristimo moderne operativne tehnike te najbolje šavove i materijale u cilju bržeg cijeljenja s minimalnim ožiljkom

Specijalizirani kirurzi s dugogodišnjim iskustvom

Naš stručan kadar liječnika i zdravstvenog osoblja pružit će vam vrhunsku uslugu i njegu

Najčešća pitanja

Kod prvih znakova upale, naravno, možete reagirati sami. Složite kupku od vruće vode i soli (može i kalij permanganat) te namačite noge kako bi sol omekšala kožu i dezinficirala ranu. No, nemojte svakako odgađati posjetu liječniku, osobito ako se iz rane krenuo cijediti gnoj. Tu posebno budite oprezni ako patite od dijabetesa ili nekog drugog zdravstvenog stanja koje uzrokuje slabu cirkulaciju u nogama, jer ste tada kandidat s povećanim rizikom od komplikacija.

Operacija uraslog nokta provodi se pod lokalnom anestezijom, čineći postupak 100% bezbolnim.

Minimalno invazivna metoda djelomično uraslog nokta u kombinaciji s korištenjem fenola (poznatog kao analgetik) omogućava minimalnu bol ili nelagodu nakon postupka. Dat će vam posebne postoperativne upute koje će vam pomoći da smanjite nelagodu koju biste mogli naići nakon ispadanja lokalnog anestetika.

Nakon djelomičnog uklanjanja nokta, taj nokat će bit malo uži. Prilikom izrastanja treba paziti na rezane nokta, to jest, treba ga rezati ravno, u visini završetka prsta.

Zahvat traje oko 30-45 minuta.

Povratak radnim aktivnostima ovisi o vrsti posla kojom se bavite, za ured je to kroz 2-3 dana, a za fizički posao kroz 14 dana.

Ovisno o tome kojim se sportom bavite i kakva obuća vam je potrebna, obično unutar 2-4 tjedna.

Potrebno je sačekati dok rana potpuno ne zacijeli, otprilike 3-6 tjedana.

Cjenik usluga

Želite riješiti problem uraslog nokta?

Kontaktirajte nas već danas i pomoći ćemo vam riješiti problem uraslog nokta

Kontakt podaci:

Adresa:

Kneza Mislava 2
10 000 Zagreb

Pišite nam:


  Pravila privatnosti možete pročitati ovdje. Za pristup Vašim podacima pošalji zahtjev.
  Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pravila privatnosti na ovoj web stranici.