Hemoroidi su nakupina krvnih žila i mekog tkiva u anusu i donjem rektumu. Rektum je zadnji dio debelog crijeva, a anus je zadnji dio probavavnog trakta u kojem se nalazi stolica prije nego što izlazi iz tijela.

Ponekad, hemoroidi nateknu uslijed povećanja vena u tom području te stijenke hemoroida postanu napete, tanke te ih nadražuje prolaz stolice. Iako postoje različita tumačenja, uvriježena je podjela hemoroida na dvije glavne kategorije:

  • Unutarnji, koji nastaju u rektumu,
  • Vanjski, koji nastaju u anusu

Hemoroidi su uzrokovali bol i iritaciju od davnih dana. Riječ hemoroidi potječe od grčke riječi “haimorrhoides,” što znači „vene koje propuštaju krv“. Ako ste imali problema s hemoroidnim bolovima, niste sami. Procjenjuje se da će tri od svake četiri osobe imati hemoroide u nekom trenutku u životu. Čak je i Napoleon patio od hemoroida, koji su ga mučili i tijekom bitke u Waterloou te mu u konačnici donijeli povijesni poraz.

Simptomi povećanih hemoroida
Povećani hemoroidi su povezani sa sljedećim simptomima:

Svrbež u analnom području

  • Sluzavi iscjedak
  • Osjećaj pećenje
  • Jaka bol
  • Osjećaj kao da nije u potpunosti izvršena defekacija
  • Krvarenje bez boli

Jeste li čuli da hemoroide možete brzo, bezbolno i učinkoviti ukloniti laserski? Kliknite i saznajte više!

Unutarnji hemoroidi

Unutarnji hemoroidi nalaze se unutar linije rektuma i nisu vidljivi sve dok nisu izrazito povećani te ih tada osoba i osjeti. Unutarnji hemoroidi obično su bezbolni, a postaju očiti jer uzrokuju krvarenje s pokretom crijeva.
Ponekad unutarnji hemoroidi prolabiraju (izlaze) izvan anusa. U tom slučaju, pipaju se kao vlažni kožni jastučići koji su ružičastiji od okolnog područja. Prolabirani hemoroidi mogu biti bolni jer je anus gusto isprepleten živcima te osjetljiv na bol. Prolabirani hemoroidi se obično sami vraćaju unutar rektuma. Ukoliko se ne, mogu se lagano pogurnuti natrag u anus.

Vanjski hemoroidi

Vanjski hemoroidi nalaze se ispod kože koja okružuje anus, a nalaze se ispod unutarnjih hemoroida. Oni se mogu osjetiti kada se nabubre i mogu izazvati:

  • Svrbež
  • Bol
  • Krvarenje nakon uzrokovano pokretom crijeva

Ako vanjski hemoroid prolabira van (obično tijekom prolaska stolice), možete ga vidjeti i osjetiti.
Krvni ugrušak se ponekad formira u prolabiranom hemoroidu te uzrokuje izrazito bolno stanje koje se naziva perianalna tromboza. Ukoliko vanjski hemoroidi postanu trombozirani mogu izgledati zastrašujuće, ljubičasto – plave boje su i mogu krvariti.
Usprkos ovako bolnim simptomima, trombozirani hemoroidi nisu opasni. Mogu se liječiti konzervativno jer će se ugrušak resorbirati kroz nekoliko tjedana. Ukoliko je bol neizdrživa, liječnik može ukloniti ugrušak iz hemoroida što momentalno odstranjuje bol.