Što su hemoroidi?

Iako većina ljudi misli da su hemoroidi abnormalna pojava, svatko ih ima, zapravo se radi o nakupinama krvnih žila i mekog tkiva u anusu i donjem rektumu. Rektum je zadnji dio debelog crijeva, dok je anus zadnji dio probavnog trakta u kojem se nalazi stolica prije nego što izlazi iz tijela.

Hemoroidi uzrokuju probleme samo kada se hemoroidne nakupine žila povećaju.

Pretilost, trudnoća i naprezanje tijekom pražnjenja crijeva ili čak težeg fizičkog rada te dulje sjedenje, primjeri su ekstremnog tlaka u trbuhu, što zapravo uzrokuje pojavu hemoroida – oticanje u analnim ili rektalnim vena. Dakako, prehrana siromašna vlaknima, odnosno jedenje “brze” i ljute hrane, nikako im ne idu u korist.

Osjećaj pečenja prilikom pražnjenja crijeva, jaka bol, bezbolno krvarenje ili sluz te svrbež u području analnog otvora, vjerojatno vam sugeriraju da patite od hemoroida. I niste sami. Procjenjuje se da tri od četiri osoba ima hemoroide u nekom trenutku života. Najčešće su to osobe između 45 i 65 godina, no zbog specifičnog sjedilačkog načina života, ova pojava sve je češća i kod mlađih osoba.

Iako postoje različita tumačenja, uvriježena je podjela hemoroida na dvije glavne kategorije:

 • unutarnje, koji nastaju u rektumu i
 • vanjske, koji nastaju u anusu.

Također, mnogi liječnici koriste sustav ocjenjivanja za kategoriziranje hemoroida u četiri faze:

 • hemoroidi prvog stupnja: hemoroidi koji krvare, ali ne prolabiraju. To su blago povećani hemoroidi, ali oni ne izlaze izvan anusa.
 • hemoroidi u drugom stupnju: hemoroidi koji prolabiraju i povlače se sami (sa ili bez krvarenja). Oni mogu izaći iz anusa tijekom određenih aktivnosti poput prolaska stolice, a zatim se vratiti u tijelo.
 • hemoroidi trećeg stupnja: hemoroidi koji prolabiraju i moraju se gurnuti natrag.
 • hemoroidi četvrtog stupnja: hemoroidi koji prolabiraju i ne mogu biti gurnuti natrag u analni kanal. Četvrti stupanj hemoroida također uključuje hemoroide koji su trombozirani (koji sadrže krvne ugruške) ili koji privlače velik dio linije rektuma kroz anus.

Dijagnoza hemoroida

Cilj pregleda je dijagnosticiranje vrste hemoroida, no još važnije je isključiti druge uzroke koji mogu imati simptome slične hemoroidima, ali zahtijevaju drugačije liječenje. Te bolesti mogu biti:

 • analne pukotine (analne fisure)
 • fistule
 • dermatološke perianalne bolesti
 • infekcije
 • tumori 

Unatoč neugodi koju osobe ponekad osjećaju zbog odlaska liječniku, hemoroidi se uvijek moraju profesionalno pregledati. Liječnički pregled će omogućiti učinkovito liječenje, a također će isključiti i ozbiljnije uzroke za vaše simptome. Liječnik će vas tijekom pregleda najprije zamoliti da opišete simptome, zatim će pažljivo pregledati područje oko anusa, a zatim učiniti digito-rektalni pregled, kada će prstom opipati unutrašnjost anusa. Ako vam se čini da imate povećane hemoroide, liječnik će vjerojatno preporučiti proktoskopiju. Tijekom proktoskopije, upotrijebit će se kratka cijev sa svjetlom koja će liječniku omogućiti da vidi proširene hemoroide i odredi njihovu veličinu. Također, ovaj postupak je obično bezbolan.

Svjesni smo koliko je ovo područje tijela osjetljivo i u svakom pacijentu pristupamo individualno i s najvećom mogućom diskrecijom stoga ne odgađajte pregled jer svako odgađanje dovodi do pogoršanja simptoma i otežanog daljnjeg liječenja.

Kako liječiti hemoroide?

Liječenje povećanih hemoroida je važno, jer imaju tendenciju da se pogoršavaju tijekom vremena. Hemoroidi se liječe raznovrsnim mjerama, uključujući dijetu bogatu vlaknima (20 do 30g dnevno), te raznim bezreceptnim lijekovima poput krema i gelova. Liječenje hemoroida uključuje i razne medicinske postupke:

 • skleroterapiju
 • podvezivanje gumi ligaturama
 • kirurške zahvate – klasična operacija
 • lasersku korekciju.

Liječenje hemoroida sklerozacijom

Sklerozacije je jedana od najstarijih oblika liječenja hemoroida. Tijekom skleroterapije sklerozantno sredstvo se uštrcava u bazu hemoroida.
Vena trombozira, dolazi do procesa inflamacije u kojem se organizam brani te se stvara ožiljak. Skleozacijom se hemoroid stisne.

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, a bol se može nakon postupka te prestaje sljedeći dan. Simptomi hemoroida se ponovno javljaju nakon nekoliko godina i mogu biti potrebni dodatni postupci.

Liječenje hemoroida podvezivanjem gumi ligaturama

Princip ovog postupka je da se hemoroid obuhvati gumicom te stegne. Na taj način se prekida cirkulacija te hemoroid otpada, a na mjestu hemoroida se stvara ranica koja cijeli ožiljkom.

Sličnu proceduru je opisao oko 460 g.p.n.e Hipokrat: “I hemoroide…..može izliječiti tako da se prihvate s iglom i onda zavežu s jako tankim vunenim koncem koji se ne odvezuje dok ne otpadnu; uvijek se ostavi jedan i kad se pacijent oporavi neka stavlja crni kukurijek“ .

Danas korstimo suvremeniji postupak, a ligatura se može koristiti za liječenje hemoroida svih stupnjeva te može biti učikovitija od sklerozacije. Simptomi hemoroida se mogu ponovno pojaviti nakon nekog vremena, a mogu se ukloniti ponovnim podvezivanjem.

Najčešća komplikacija podvezivanja je bol. Od komplikacija su mogući blago krvarenje ili bakterijska infekcija.

Liječenje hemoroida laserom

Lasersko uklanjanje hemoroida je trenutno najsuvremenija metoda liječenje hemoroida, dostupna i u našoj poliklinici.

Istražite važne informacije o laserskom uklanjanju hemoroida ovdje.

 

Za dodatne informacije ili rezervaciju termina pregleda, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.

Je li oporavak nakon laserske operacije hemoroida bolan?

U većini slučajeva oporavak je bezbolan, a eventulana nelagoda koja se može pojaviti pri peristatici ( pokretanju crijeva) lako zbrinjava analgeticima

Mogu li se hemoroidi „vratiti“ , tj.ponovno pojaviti?

Usprkos uobičajenom vjerovanju, hemoroidi koji su tretirani se ne pojavljuju ponovno, no mogu se pojaviti novi, no to je zaista vrlo rijetko.

Što je u stvari uzrok nastanka hemoroida?

Genetika je glavni uzročni faktor, i to ne možemo promijentiti.

Opstipacija (neredovita i tvrda stolica), sjedilački način života kao i posao koji uključuje podizanje teških tereta može pridonijeti da se hemoroidi razviju brže, ali samo kod onih osoba koje već imaju nasljednu predispoziciju.

Koje su prednosti laserskog uklanjanja u odnosu na druge metode liječenja?

 • U većini slučajeva zahvat traje manje od 10 minuta, te toliko traje i anestezija.
 • Anestezija je jednostavna, s blagim sedativom bez opće anestetije i boravka u bolnici.
 • Oporavak je u većini slučajeva bezbolan, može se javiti osjećaj blage napestosti u analnom području.
 • Pojavnost postoperativnih komplikacija (infekcija, krvarenje, priraslice) je manja u odnosu na klasično kirurško odstranjivanje
 • Ne koriste se šavovi te nakon zahvata nema bolnog uklanjanja šavova ili drugih postupaka u analnom području
 • Laserski snop uklanja i živčane završetke te nema dodatne boli u analnom području