Liječenje hemoroida

Hemoroidi su nakupina krvnih žila i mekog tkiva u anusu i donjem rektumu. Rektum je zadnji dio debelog crijeva, a anus je zadnji dio probavnog trakta u kojem se nalazi stolica prije nego što izlazi iz tijela.

Saznajte na koje ih je načine moguće ukloniti bezbolno i trajno.

Analna fisura

Analna fisura plitka je raspuklina na sluznici anusa. Fisura počinje odmah s unutrašnje strane analnog otvora te se proteže 0,5 do 2 cm duž analne stijenke.

Analna fisura je izrazito bolna. Istiskivanje stolice je nadražuje te mišići analnog sfinktera na analnom otvoru mogu reagirati tako da se počnu grčiti. Ovi kombinirani učinci uzrokuju iznimnu bol, koja se još pogoršava ako su stolice tvrde ili vode­naste.

Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus je mala cista ili apsces koji se javlja u rascjepu na vrhu stražnjice. Pilonidalni sinus obično sadrži dlačice i sekret. Može uzrokovati jaku bol i često se može inficirati. Ako postane inficiran, može izlučivati gnoj i krv te imati neugodan miris.

Pilonidalni sinus se češće javlja kod muškaraca mlađe životne dobi te kod ljudi koji puno sjede.

PRP u liječenju pilonidalnog sinusa

PRP je skraćenica za platelet rich plasma, to jest plazmu bogatu trombocitima. Naime, trombociti (jedna vrsta krvnih pločica) su ključan čimbenik u regeneraciji mekog tkiva i kosti jer sadrže brojne faktore rasta. Plazma (tekući dio krvi u kojem su stanice) sadrži sve potrebne faktore za život stanica.

Posebnim postupkom (centrifugiranjem) iz krvi odvajamo krvne pločice i plazmu te dobivamo plazmu bogatu trombocitima, to jest PRP. Da bi ovakav pripravak bio spreman za kliničku uporabu dodatno se obogaćuje trombinskim serumom te ponovno centrifugira.

Operacije kile (hernije)

Hernija (kila, bruh) je izbočenje peritoneuma kroz kongenitalni ili stečeni otvor, koje trajno ili prolazno sadržava dijelove trbušnih organa. Ukoliko je izbočenje trbušnog sadržaja pod kožom, govorimo o vanjskoj herniji. Kada do hernijacije dolazi u unutrašnjosti trbušne šupljine, u peritonealnim otvorima i recesusima, radi se o unutarnjoj herniji.

Što je plastični gips?

Plastični sintetski gips je gips napravljen od staklenih vlakana koja su pletena isto kao i zavoj, a impregnirana su s poliuretanskom smolom. Zahvaljujući fleksibilnosti plastičnog gipsa omogućene su kontrolirane kretnje u koštano-mišićnom sustavu i rani početak rehabilitacije. Sve to ubrzava proces ozdravljenja i što brži povratak svakodnevnim aktivnostima. Primjena plastičnog gipsa je moguća kod svih vrsta prijeloma i uganuća, a uz to je moguća izrada ortoza/udlaga koje je moguće skidati.