Što je urastao nokat?

Kod uraslog nokta osim problema boli i čestih posjeta kozmetičkom salonu, javlja se još i sva ona popratna neugoda kada nosite sandale ili japanke. No, i tom se problem može stati na kraj malim kirurškim zahvatom koji postaje trajno rješenje.

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kojem prstu, dok je najčešće na palcu stopala pa ometa hodanje jer čak i najmanji pritisak izaziva bol. Nepravilno skraćivanje i rezanje nokta, uske i tijesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvijek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ako se ne liječi, može doći i do infekcije kosti.

Urastanje nokta posebno je opasno kod dijabetičara zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije, a nažalost, takve pacijente vrlo često vidimo u našoj poliklinici.

Ako je otok veliki i crvenilo jako, potrebno je obratiti se kirurgu koji će izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, odstranjuje se dio nokta koji urasta u meso.

Ako se stanje ponavlja, trajno rješenje je u intervenciji pri kojoj se uklanja samo dio matriksa nokta, a ostavlja centralni dio nokatne ploče. Zahvat se obavlja u lokalnoj anasteziji te oporavak traje oko 10 dana.

Obzirom da je urastanje nokta većinom genetski uvjetovano, klasično uklanjanje dijela nokta može rezultirati ponovnim urastanjem nokta kroz određeni period. Stoga preporučamo matriksektomiju fenolom, to jest uništavanje korijena korijena nokta koje se radi na način da se prilikom kirurškog uklanjanja korijen uklonjenog nokta premazuje sredstvom koje sprječava ponovno urastanje nokta. Ovakav način daje daleko bolje rezultate nego samo klasično uklanjanje.

Više možete saznati ako kliknete ovdje ili nas nazovite, naše osoblje će vam rado dati odgovore na vaša pitanja!