Što je urastao nokat?

Kod uraslog nokta osim problema boli i čestih posjeta kozmetičkom salonu, javlja se još i sva ona popratna neugoda kada nosite sandale ili japanke. No, i tom se problem može stati na kraj malim kirurškim zahvatom koji postaje trajno rješenje.

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kojem prstu, dok je najčešće na palcu stopala pa ometa hodanje jer čak i najmanji pritisak izaziva bol. Nepravilno skraćivanje i rezanje nokta, uske i tijesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvijek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ako se ne liječi, može doći i do infekcije kosti.

Urastanje nokta posebno je opasno kod dijabetičara zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije, a nažalost, takve pacijente vrlo često vidimo u našoj poliklinici.

Ako je otok veliki i crvenilo jako, potrebno je obratiti se kirurgu koji će izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, odstranjuje se dio nokta koji urasta u meso.

Ako se stanje ponavlja, trajno rješenje je u intervenciji pri kojoj se uklanja samo dio matriksa nokta, a ostavlja centralni dio nokatne ploče. Zahvat se obavlja u lokalnoj anasteziji te oporavak traje oko 10 dana.