Što su lipomi?

Lipom je najčešći tumori mekih tkiva. Riječ je o tako zvanom benignom (dobroćudnim) tumoru koji nastaje iz masnih stanica. Lipomi se češće javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo, a najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Pojavljuju se kao ovalne ili okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće.

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Zahvat traje oko 30 -45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se lipom i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti istoga dana, a oko posebnih situacija poput bavljenja sportom ili fizičkog rada potrebno je savjetovati se s liječnikom. Odluka o dopuštenom intenzitetu svakodnevnih aktivnosti ovisi o mjestu na kojem se lipom nalazio, veličini i broju odstanjenih lipoma te ostalim okolnostima. Odluku o učestalosti previjanja te tuširanju i kupanju također donosi liječnik.

Nakon 7 – 10 dana biti će potrebno izvaditi šave.

 

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja lipoma ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.