Što su lipomi?

Lipom je najčešći tumori mekih tkiva. Riječ je o tako zvanom benignom (dobroćudnim) tumoru koji nastaje iz masnih stanica. Lipomi se češće javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo, a najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Pojavljuju se kao ovalne ili okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće.

aterom-operacija

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Svi zahvati traju oko 30-45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se lipom i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Oporavak traje do 7 dana. Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti, a oko posebnih situacija poput bavljenja sportom ili fizičkog rada potrebno je savjetovati se s liječnikom. Odluka o dopuštenom intenzitetu svakodnevnih aktivnosti ovisi o mjestu na kojem se madež nalazio, veličini madeža te ostalim okolnostima. Odluku o učestalosti previjanja te tuširanju i kupanju također donosi liječnik.

 

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja lipoma ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.