Što je aterom?

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja.

Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, dakle tamo gdje je koža prirodno masnija, a mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko centimetara te su meki na dodir. U većini slučajeva nisu bolni na dodir, no ponekad se ponekad se mogu upaliti. Aterom s upalom je bolan, a koža oko njega je topla i crvena te može doći do curenja gnojnog sadržaja.

Sadržaj ateroma je u nekim situacijama moguće istisnuti, međutim kapsula u kojoj je smješten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Istiskivanje ovakvih promjena se nikada ne preporučuje, već ih je preporučljivo ukloniti kirurškim zahvatom, i to dok su manji.

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Zahvat traje 30 -45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto ateroma i okolno tkivo, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti, a oko posebnih situacija poput bavljenja sportom ili fizičkog rada potrebno je savjetovati se s liječnikom. Odluka o dopuštenom intenzitetu svakodnevnih aktivnosti ovisi o mjestu na kojem se aterom nalazio, veličini ateroma te ostalim okolnostima. Odluku o učestalosti previjanja te tuširanju i kupanju također donosi liječnik.

Nakon 7 – 10 dana biti će potrebno izvaditi šave.

 

Cijena

U cijenu je uključeno:

  • prvi pregled
  • operativni zahvat sa svim lijekovima  i materijalima
  • prvo previjanje
  • vađenje šava

Cijena se formira po broju promjena koje je potrebno ukloniti.

1 promjena na tijelu:- 850,00 kn

1 promjena na glavi – 1.200,00 kn

2 promjene na tijelu -1.200,00 kn

2 promjene na glavi – 1.600,00 kn

3 promjene na tijelu -1.600,00 kn

3 promjene na glavi – 2.400,00 kn

 

Da biste pogledali sve cijene naših usluga, kliknite ovdje: cjenik

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja ateroma ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca.