Odstranjivanje kožnih tvorbi

Mali kirurški zahvati su kirurški postupci koji se rade u lokalnoj anesteziji te za njihovo izvođenje nije potreban boravak u bolnici. Uobičajeno se radi o zahvatima kojima se uklanjanju tvorbe s kože te o postupcima korekcije ožiljaka ili estetskim zahvatima.

Mali kiruršk zahvati se provode po strogoj proceduri gdje se pazi na sterilnost instrumenata i postupka, a sve što se ukloni s kože treba ići na patohistološku analizu (tzv.PHD). Analiza se obavlja u posebnim laboratorijima, može se platiti ili napraviti preko uputnice HZZO-a. Dodatne informacije će vam dati naše osoblje.

Uklanjanje madeža

Madeži su promjene na koži, obično tamnosmeđe boje zbog melanina. Pojavljuju se pojedinačno ili grupirano. Madeži su različite veličine, mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi (nalik bradavici) i mogu iz njih rasti dlake. Premda su obično tamnosmeđi ili crni, madeži mogu biti boje mesa ili žutosmeđi. Gotovo svatko ima barem 10 madeža, koji se obično razviju u dječjoj dobi ili dobi odrastanja. Madeži se redovno trebaju kontrolirati te bilježiti sve promjene. Uklanjaju se radi preporuke liječnika ili osobnih želja pacijenata, npr. zbog estetike, smetnji u svakodnevnom životu, itd.

Uklanjanje lipoma

Lipomi su benigni tumori koji nastaju iz masnih stanica. Češće se javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo, najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Pojavljuju se kao ovalne ili okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće.

Uklanjanje ateroma

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja.Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom dijelu tela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko centimetara, meki na dodir. Ateromi nisu bolni osim ukoliko nastane upala.

Uklanjanje nokta

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kom prstu a najčešće je na palcu stopala, ometa hodanje a najmanji pritisak izaziva bol. Nepravilnoskraćivanje i rezanje nokta, uske I tijesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvijek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ukoliko se ne liječi i eventualnoj infekciji kosti.