FREMS – terapija

FREMS – terapija

FREMS™: Frekvencijski ritmični električni modulacijski sustav

“Električni impulsi … kao tablete protiv bolova”

Elektroceutika je nedavno skovani izraz za svu bioelektroničku medicinu koja koristi električnu stimulaciju za utjecaj i modificiranje funkcija tijela, primjenom električnih impulsa usmjerenih na specifična živčana vlakna ili na određene moždane krugove, koji omogućuju liječenje različitih patologija autogenom proizvodnjom neurotransmitera.
Neurološki sustav nadzire sve funkcije organizma, šaljući narudžbe putem električnih impulsa. Kada ti impulsi ne rade kako bi trebali, mogli bi se izvana ispraviti umjetnom elektrostimulacijom.
Svako tkivo/stanica ima svoj specifičan način odziva na električne podražaje. Kroz stimulaciju s određenim karakteristikama frekvencije, intenziteta i trajanja aktivira se odgovor stanice/tkiva, stvarajući “reparatorni” odgovor organizma.

Što je FREMSTM?

Obuhvaćen s nekoliko međunarodnih patenata, FREMS tehnologija je rezultat istraživanja posvećenih stvaranju nefarmakološkog sustava za liječenje bolesti i komplikacija koje pogađaju periferni, vaskularni, lokomotorni i živčani sustav.

Računalni neurostimulatori unutar aparata šalju biokompatibilne električne signale kroz elektorde koje se postavljaju na određeni dio tijela.

FREMS™ signali su biokompatibilni jer se, za razliku od tradicionalnih elektroterapija, istovremeno moduliraju u frekvenciji, amplitudi i trajanju, ovisno o biološkim tkivima s kojima želi komunicirati, stvarajući brz i trajan terapijski i antalgični učinak.

Koje bolesti se mogu liječiti FREMS-om?

Svakodnevno se više od 10.000 pacijenata širom svijeta liječi FREMS tehnologijom koja osigurava smanjenje boli i omogućuje liječenje stanja kao što su:

  1. Periferni neurovaskularni poremećaj, kao što su bolna dijabetička neuropatija i vaskularne bolesti;
  2. Patologije mišićno-koštanog sustava, kao što su radikulopatija, sindrom karpalnog kanala i sportske ozljede.
  3. FREMS® signali su biokompatibilni jer se njihova učestalost, amplituda i trajanje istovremeno moduliraju, što im omogućuje interakciju s biološkim tkivima (izbjegavajući staničnu prilagodbu).
  4. Smanjenje otoka, posebice kod limfedema te otečenih nogu radi proširenih vena

FREMS je jedina znanstveno dokazana neurostimulacija koja pojačava vaskularnu oscilaciju i inicira neo-angiogenezu, podržavajući oslobađanje i sintezu vaskularnih endotelnih čimbenika rasta (VEGF) i drugih čimbenika rasta. Može se koristiti u s drugom terapijama, mi posebice radi što bržeg učinka preporučamokorištenje uz liječenje u barokomori.

Ova tehnologija također doprinosi smanjenju boli zbog brzog i trajnog analgetskog učinka.

Kako se provodi liječenje?

Na tretirano područje se postavljaju elektrode, broj ovisi o stanju koje se tretira. Pojedini tretman traje 20-45 minuta, svaki drugi dan kroz 4 tjedna (ovo može varirati, ovisno o stanju i dijagnozi).

Bol u nogama kod dijabetičara (dijabetička neuropatija)

To je jedna od komplikacija dijabetesa tipa 2 (ili dijabetesa melitusa), stanja koje oštećuje sposobnost živčanih vlakana da prenose podražaje. To rezultira osjetilnim i motoričkim smetnjama, s pojavom različitih simptoma kao što su grčevi, trnci, glavobolje i bol, osobito tijekom noći.

Američki Nacionalni institut za dijabetes procjenjuje da postotak dijabetičara pogođenih nekim oblikom dijabetičke neuropatije iznosi 60-70%.
FREMS™ terapija potiče poboljšanje taktilne osjetljivosti u udovima pogođenim neuropatijom i smanjenjem bolnih simptoma kako dnevnih tako i noćnih, čime se omogućuje bolja kvaliteta života, bolje hodanje i bolje noćne restauracije. Ovi rezultati traju do 4 mjeseca, nakon čega se preporuča ponoviti tijek terapije.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238789
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26391066
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20207576

Induction of VEFG and β-FGF Release by Electro Neurostimulation in Diabetic Polyneuropathy, M. Bevilacqua, L.J. Dominguez, M. Barrella, R. Toscano, M. Barbagallo, Third congress of the: World Union Wound Healing Societies, Toronto,2008

Liječenje rana

Rana je posljedica događanja u organizmu, najčešće je rezultat vaskularne bolesti, dijabetesa i bolesti zbog kojih pacijenti postaju prikovani za krevet.
U Italiji kronične lezije kože pogađaju više od 2 milijuna ljudi, uključujući 30.000 djece, više od 10 milijuna u Europi. Procjenjuje se da je kroničnim ranama pogođeno oko 80 milijuna svjetske populacije (Data WUWHS).
FREMS™ Terapija je učinkovita u liječenju kroničnih rana različite etiologije, jer smanjuje bol (u prisutnosti bolnih simptoma) i potiče granulaciju i ponovnu epitelizaciju tkiva povećanjem sinteze čimbenika rasta vaskularnog tkiva.

Terpaija FREMSOm se može kombinirati i s ostalim terapijama koje koristimo u liječenju bolesnika s ranama, npr. s barokomorom.

Više o liječenju bolesnika s dijabetičkim stopalom možete pročitati ovdje.

References:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26391066
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20207576
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18629524

Frequency Rhythmic Electrical Modulation System in the treatment of diabetic ulcers, A Margara, F Boriani, FD Obbialero, MA Bocchiotti, CHIRURGIA, Vol.21, N.6-pag311-314, Dicembre 2008

Vaskulopatije

Periferna vaskulopatija ukazuje na niz općih patoloških stanja koja karakterizira pojava okluzivnih – trombotičkih promjena na arterijskoj ili venskom nivou.
FREMS™ terapija potiče smanjenje boli, poboljšanu oksigenaciju u tkivima tretiranih udova i povećanje udaljenosti pokrivene odsustvom boli u vaskulopatiji s klaudikacijama. FREMS™ je valjano rješenje za nekiruršku revaskularizaciju u bolesnika s tehnički kirurški neoperabilnim ishemijama.

Najčešće bolesti su Mb Raynaud, poteškoće kod Mb Burger te posljedice ateroskleroze. Terapija se vrlo uspješno može kombinirati s liječenjem u barokomori ili kod osoba koje zbog drugih bolesti nisu kandidati za liječenju barokomori.

References:

Amputation rate reduction using neurostimulation in critical limb ischemia in patients technically inoperable, E. Ricci, G. Garippo, F. Moffa, E. Tonini, B. Bardelli, R. Cassino, EWMA 2009 (European Wound Management Assosiation) Helsinki

FREMS in diabetic foot syndrome, R. Da Ros, 5th IDFS 2009 (Annual Conference of the Israeli Diabetic Foot Study) Tel Aviv, Israel, 2009.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.