Što su viseće bradavice

To su dobroćudne izrasline na koži, njihova pojavnost je kod odraslih osoba srednje dobi izrazito učestala. Najčešće se javljaju na vratu, u predjelu pazuha, preponama, na gornjem dijelu trupa i očnim kapcima, najčešće se vide u skupinama.

Viseće bradavice izgledaju kao male izrasline  na tankoj peteljci od jednog do nekoliko milimetara, boja ima varira od svijetlo do tamno smeđe boje, u pazuhu I preponama mogu biti i veći. od 1 cm.

Sklonost nastanku je genetska, no novija istraživanja pokazuju virusnu podlogu (HPV virus). Pacijenti najčešće kažu da su imali jednu bradavicu, a onda je u kratkom roku došlo do povećenja broja bradavica ili su se proširile na druga područja.

Vrlo često bradavice mogu biti i ravne, to jest kao ravne smeđe pigmentirane mrlje na vratu i licu, najčešće na području sljepoočnice, što licu daje prljav izgled. Tada govorimo o seboroičnim bradavicama koje se isto šire kao i viseće, ali su više prisutne na otvorenim seboroičnim zonama. Po najnovijim istraživanjima pojava keratoza i seboroičnih bradavica je usko genetski povezana, tako da pored virusa bitan faktor za njihovu pojavu predstavlja i genetska sklonost kože ka njihovom javljanju.

Najčešći simptomi su svrbež i peckanje, a ponekad i bol ako se uvrne peteljka bradavice. U preponama su simptomi češći. Na očnim kapcima bradavice mogu smetati vidu i dovesti do infekcije oka. U svakom slučaju promjene treba ukloniti jer se šire, smetaju i estetski su neprihvatljive.

Način uklanjanja

Uklanjanje je moguće kirurški (skalpelom), tekućim dušikom ili elektrokauterom (tzv.spaljivanjem). Elektrokauterizacija je klasična i provjerena metoda koja se koristi dugi niz godina s malim brojem nuspojava.Ovisno o željama bolesnika i broju bradavica na početku postupka se može primijeniti lokalan anestezija nakon čega se bradavice uklone. Postupak je vrlo brz i u par minuta se može ukloniti veći broj bradavica.

Trebam li se pripremit za zahvat?

Posebna priprema nije potrebna. Obavjestite liječika ako uzimate neke lijekove.

Nakon zahvata

Nakon elektrokauterizacije možete odmah nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, a prvo tuširanje se preporuča sljedećeg dana. Može se preporučiti primjena antiseptičkih masti ili pudera. Ne preporuča se primjena zaštitnih flastera.