Što je karpalni kanal?

Sindrom karpalnog kanala ili tunela označava niz simptoma koji su uzrokovani pritiskom na živac medianos koji prolazi iz ruke prema šaci kroz usko područje koje se naziva karpalni kanal. Ispočetka je trnjenje prisutno ujutro nakon buđenja, no kasnije je taj osjećaj prisutan tokom cijelog dana.

Da bi se simptomi uklonili, a drugi načini liječenja nisu doveli do prekida pojave simptoma, potrebno je učiniti operativni zahvat tijekom kojeg se presječe ligament u karpalnom kanalu, a živac se oslobađa pritiska.

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Prije zahvat aje potrebno doći na pregled kod kirurga s nalazom pretrage EMNG.  Ovisno o stanju i prethodnom dogovoru, zahvat se može napraviti odmah nakon pregleda. Također, tijekom pregleda liječnik može zaključiti da su potrebe dodatne radiološke pretrage te ćete se s osobljem dogovoriti o terminu zahvata.
Ovisno o Vašem zdravstvenom stanju prije zahvata ćete trebati prestati uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi te lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela je postupak iz tzv”jednodnevne kirurgije”. To znači da ćete imati operaciju i ići kući istog dana.  Nećete moći voziti odmah nakon operacije, pa isplanirajte povratak kućii.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela obično se izvodi pod lokalnom anestezijom. To znači da ćete biti budni za vrijeme operacije, ali nećete osjetiti ništa. Prije zahvata se otuširajte, te skinite nakit na zglobu ili prstima.

Tijek zahvata

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te je radi toga bezbolan.

Obično ležite na leđima za vrijeme operacije, s ispruženom rukom na posebnoj operacijskoj ploči s vaše strane, a osoblje će provjeriti jeste li u ugodnom položaju. Na ruci možete imati postavljenu manžetu.

Dobit ćete i njekciju lokalnog anestetika, tako da tijekom postupka nećete osjetiti nelagodu. Zatim se manžeta napuhuje,  poput manžete  koja se koristi za uzimanje krvnog tlaka. Napuhuje se dok u potpunosti ne zaustavi protok krvi u vašu ruku, nakon toga, vaš kirurg može započeti operaciju, koja traje oko 20 minuta.

Kirurg će napraviti rez u dnu dlana i podijeliti vam karpalni ligament kako bi ublažio pritisak na srednji živac. Nakon što to učini, zatvoriti rez će operativni rez šavima te ga sterilno poviti. Šavi se vade nakon 14 dana,

Iako je ovo rutinski zahvat, razumljivo je da ste uzbuđeni i nervozni. Zbog toga se maksimalno trudimo objasniti što radimo tijekom zahvata i koji su slijedeći postupci.

Što nakon zahvata?

Zbog djelovanja lokalnog anestetika, može proći nekoliko sati prije nego što se osjećaj vrati u zglob i ruku. Posebno pazite da ne lupite ili udarate rukom. Možete osjetiti trnce u ruci dok se smanjuje djelovanje anestetika i dok se vraća osjet u ruku.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela obično nije bolna, ali možda će vam trebati lijekovi za smanjenje boli, poput ibuprofena ili paracetamola, kako biste olakšali  nelagodu.

Vaš će zavoj zaštititi i podržavati vašu ruku, ali vi ćete i dalje moći pomicati prste. Podizanje ruke pomoći će u smanjenju oticanja. Redovno trljajte prste kako bi krv pravilno tekla i kako biste smanjili ukočenost.

Prije nego što odete kući, medicinska sestra dat će vam savjet o cijeljenju i previjanju rane. Važno je da vaš zavoj nakon operacije ostane suh. To znači da nosite gumenu rukavicu ili plastičnu vrećicu kada se kupate ili tuširate.

Oporavak nakon operacije

Nakon zahvata se preporuča mirovanje, prva kontrola je 2-4 dana nakon zahvata. Nakon vađenja šavova preporuča se kratkotrajna rehabilitacija. Povećanje opsega pokreta je moguće odmah nakon zahvata, a krajnji ovisi o trajanju simptoma prije zahvata.

U prvih mjesec dana se ne preporuča fizički napor operirane ruke. Na posao možete krenuti nakon tjedan dana ako radite posao koji ne uključuje korištenje operirane ruke, a inače za 14-20 dana.

Vrijeme oporavka nakon operacija karpalnog tunela razlikuje se od osobe do osobe, jer svi različito reagiraju na operaciju. Bitno je oporavak započeti polako, ali pomicanje prstiju, ruku i ručnog zgloba treba započeti što je prije moguće pomoći će vam bržem oporavku.

Jedan ili dva dana nakon operacije:

Rez na vašoj ruci može biti bolan. Kad ne upotrebljavate ruku, držite ju lagano povišenu. Trudite se koristiti prste i ruku upotrebljavajte za lagane pokrete poput držanja čaše ili knjige. Možete čak pokušati koristiti tipkovnicu računala, ali samo lagano.

Tri do 14 dana nakon operacije:

Sada možete ukloniti zavoj, ali još uvijek ćete trebati držati ranu suhom sve dok šavi nisu uklonjeni. Pokušajte povećati opseg pokreta, npr perite zube ili se češljajte.

Ako osjećate bol tijekom pokreta, zaustavite se na neko vrijeme u slučaju da previše radite prerano. Morate se nadograđivati ​​postupno, zato koristite bol kao vodič za ono što možete, a što ne možete.

Od dva tjedna nakon operacije:

Šavi će biti skinuti 10 do 14 dana nakon operacije. Možete primijetiti da je vaš ožiljak tvrd, osjetljiv, sjajan ili ružičast.

Normalno je da vam ožiljak nakon operacije postane osjetljiv, ali to se obično smiruje u roku od nekoliko mjeseci. Masiranjem ožiljaka i područja oko njega jednostavnom kremom kao što je E45 može vam pomoći da se osjećate bolje. Vaš ožiljak bi trebao početi izgledati bolje nakon otprilike tri mjeseca.

Možda ćete shvatiti da je vaš stisak slabiji nego što je bio prije operacije. Stoga imajte na umu da prejako hvatanje u početku može biti bolno – izbjegavajte to raditi kada možete. Vaš se stisak trebao vratiti u normalu između šest i 12 tjedana nakon operacije.

Možda ćete se moći vratiti na lagani rad nakon otprilike 12 dana, a kompletne radne aktivnosti nakon otprilike 19 dana. Ali očito će to ovisiti o tome koliko brzo se oporavite od operacije i što vaš posao uključuje.

Želite li ubrzati cijeljenje i oporavak živca, kombinirajte operaciju i terapije u barokomori (hiperbaričnu oksigenoterapiju). Na taj način smanjuje se edem u šaci te potiče regeneracija oštećenog živca.