Što su kronične rane?

Kronične ili problematične rane, rane koje teško i/ili sporo cijele su one rane koje ne reagiraju na postojeće klasične metode medicinskog/kirurškog zbrinjavanja. Takve rane se obično vide kod ugroženih pacijenata kod kojih je oporavak tkiva usporen zbog višestrukih lokalnih i sistemskih uzroka, a posljedica su nekog nepovoljnog procesa u organizmu (npr. dijabetesa, oštećenja krvnih žila) ili izvan njega (pritisak). Među ovim ranama najčešće se tako spominju: dijabetičko stopalo, ugroženi bataljak zaostao nakon amputacije, traumatske rane koje ne cijele i ulkusi uzrokovani nedostatnom žilnom opskrbom.

Saznajte zašto je terapija u barokomori odličan izbor za liječenje rana zbog dijabetesa!.

Kako vam možemo pomoći?

Za svakog pacijenta izrađujemo plan liječenja koji je u skladu sa suvremenim smjernicama za liječenje rana. Kako u liječenju rana nema čudotvornih pripravaka i aparata, učinkovito je jedino znanje koje obogaćujemo stalnim usavršavanjem, a temeljem kojeg učinkovito kombiniramo najmodernije tehnologije.

U liječenju kroničnih rana također je od izuzetne važnosti i suradnja pacijenta. Naime, cijeljenje kronične rane je dug proces, često bolan i praćen depresijom i socijalnom izolacijom. Stoga je neophodno uspostaviti međusoban odnos pun povjerenja jer jedino zajedno možemo uspjeti.

Saznajte vrste postupaka pri zbrinjavanju kroničnih rana

Edukacija pacijenta i obitelji o zbrinjavanju rane i načinu života

Imati kroničnu ranu može biti teško i zahtjevno i za samog pacijenta i za okolinu. Učestale kontrole, čekanja, naručivanja, izostanci s posla u kombinaciji sa svakodnevnim previjanjem i birokratskim poteškoćama dovode do povećanog stresa. Često se niti osobe koje imaju ranu niti obitelj nemaju kome obratiti za savjet o njezi ili često dobivaju nedostatne ili kontradiktorne upute.

Kao odgovor na taj izazov kod pacijenata, u našoj poliklinici sustavno pratimo potrebe istih te provodimo proces zdravstvene njega sukladno suvremenim smjernicama. U samozbrinjavanje uključujemo pacijenta kad god je to moguće, a obitelj educiramo o zbrinjavanju rane i načinu života. Po potrebi možemo osigurati kućne posjete.

 

Za sve dodatne informacije vezane za kronične rane, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.