Imate dijabetes? Onda imate i dijabetičko stopalo, zar ne?

Dijabetes je epidemija modernog društva, posljedice dijabetesa su mnogobrojne, a jedna od njih je oštećenje živaca i krvnih žila. Zbog toga pacijenti s dijabetesom imaju povećani rizik za brojne komplikacije, između ostalog za nastanak rana prvenstveno na stopalima. Istraživanja su pokazala da svaki četvrti dijabetičar razvije ranu na stopalu, od kojih se svakom drugom zbog komplikacija napravi amputacija dijela prsta ili stopala.

Te rane nastaju zbog:

  • motorne neuropatije – dolazi do oštećenja živaca koji signaliziraju mišićama da izvrše neku radnju, posljedica ovoga su tzv”kandžasti prst” te natisci na njima zbog kojih nastaju rane
  • senzorne neuropatije – dolazi do oštećenja živaca odgovornih za osjet te osoba ne osjeti oštećenje na koži iz kojeg se razvije rana; često nam dolaze pacijenti koji nisu primjetili da ih je nažuljala obuća, da su se negdje ozlijedili  i slično
  • autonomne neuropatije – oštečuje se proces znojenja i lučenja masnoće na koži te koža postaje suha i perutava te podložna pucanju i oštećenju
  • oštećenja malih krvnih žila – dolazi do loše prokrvljenosti periferije tj. ishemije

Svaka osoba s dijabetesom ima dijabetičko stopalo, bez obzira što nema razvijenu ranu. Postoji nekoliko klasifikacija po kojima zdravstveno osoblje procjenjuje stupanj oštećenja na stopalu, stopalo dijabetičara bez oštećenja ima stupanj 0, što znači praćenje i adekvatnu njegu. Oštećenje na koži stopala kod pacijenta j evrlo rizično zbog brzog napredovanaj nekroze i infekcije, te se liječniku obratitie odmah nakon što uočite oštećenje.

Posljedica neliječenog dijabetičkog stopala je amputacija prsta ili dijela stopala, pretpostavlja se da svakih 30 sekundi jedna osoba prolazi kroz amputaciju, stoga zaista ne odgađajte pregled!

Imate dijabetes i ranu koja ne cijeli? Kako ćemo vam pomoći?

Prvenstveno višegodišnjim iskustvom i vrhunskim timom. Kroz našu polikliniku je prošlo mnogo pacijenata kojima smo pružili sve svoje znanje koje nije malo,naši stručnjaci su predavači na fakultetima, izdaju knjige, redovno sudjeluju ne samo na domaćim nego na europskim i svjetskim kongresima…No. PACIJENT PRIJE SVEGA, primjerica kao ova pacijentica.

“Look at the whole patient, not just the hole in the patient”

kaže engleska uzrečica koje se pridržavamo kaže da se treba gledati cijeli (whole) pacijent, a ne samo rupa (hole) u pacijentu i toga se striktno pridržavamo.

Stoga će naš tim znati što će vam preporučiti i će biti najbolji odabir točno za vas i vaše stopalo.

Liječenje svakako treba uključivati: