Imate dijabetes? Onda imate i dijabetičko stopalo, zar ne?

Dijabetes je epidemija modernog društva, posljedice dijabetesa su mnogobrojne, a jedna od njih je oštećenje živaca i krvnih žila. Zbog toga pacijenti s dijabetesom imaju povećani rizik za brojne komplikacije, između ostalog za nastanak rana prvenstveno na stopalima. Istraživanja su pokazala da svaki četvrti dijabetičar razvije ranu na stopalu, od kojih se svakom drugom zbog komplikacija napravi amputacija dijela prsta ili stopala.

Kakve promjene možete vidjeti na stopali i zašto nastaju?

  • primijetili ste da vam se stopalo deformira, da imate zgrčene prste i natiske? Uzrok tome je motorna neuropatija – zbog koje mišiće više ne “drže” stopalo u prirodnoj poziciji
  • ne osjećate ubod, bol ili hladnoću? Došlo je do senzorne neuropatije, naime, zbog dijabetesa je došlo do oštećenja živaca odgovornih za osjet tene osjećate oštećenja na koži. Zbog toga ne primjećujete da Vas je nažuljala obuća i slično, a vrlo često vidimo pacijente koji  imaju baš takav uzrok nastajanje rane
  • primiejtili ste da Vam je koža stopala suha i perutava, a inače se rijetko znojite? Zbog dijebetesa je došlo do autonomne neuropatije, to je ste do “unutarnjeg” regulatora metabolizma. Samo zbog toga ne može nastati rana, no problem je što je suha koža sklona pucanju i oštećenju, u koje se vrlo lako nasele bakterije te dolazi do infekcije stopala
  • primjećujete da imate hladne prste i noge? Dijabetes oštećuje male krvne žilice te je doprema kisika, a time i zdravlje tkiva ugroženo. Često vidimo pacijente s malom crnom točkicom na prstu za koje nam pacijenti kažu da ne znaju uzrok, ali da im se nedavno pojavila. Nažalost, radi se o uznapredovalom stupnju bolesti te je potrebno koristiti barokomoru kako bi se spriječila amputacija.

Svaka osoba s dijabetesom ima dijabetičko stopalo, bez obzira što nema razvijenu ranu. Postoji nekoliko klasifikacija po kojima zdravstveno osoblje procjenjuje stupanj oštećenja na stopalu, stopalo dijabetičara bez oštećenja ima stupanj 0, što znači praćenje i adekvatnu njegu. Oštećenje na koži stopala kod pacijenta je vrlo rizično zbog brzog napredovanja nekroze i infekcije, te se liječniku obratite odmah nakon što uočite oštećenje. Svakodnevno pregledavajte stopala kako biste oštećenja uočili što ranije!

Posljedica neliječenog dijabetičkog stopala je amputacija prsta ili dijela stopala, pretpostavlja se da svakih 30 sekundi jedna osoba prolazi kroz amputaciju, stoga zaista ne odgađajte pregled!

Imate dijabetes i ranu koja ne cijeli? Kako ćemo vam pomoći?

Prvenstveno višegodišnjim iskustvom i vrhunskim timom. Kroz našu polikliniku je prošlo mnogo pacijenata kojima smo pružili sve svoje znanje koje nije malo,naši stručnjaci su predavači na fakultetima, izdaju knjige, redovno sudjeluju ne samo na domaćim nego na europskim i svjetskim kongresima…No. PACIJENT PRIJE SVEGA, primjerica kao ova pacijentica.

“Look at the whole patient, not just the hole in the patient”, kaže engleska uzrečica koje se pridržavamo kaže da se treba gledati cijeli (whole) pacijent, a ne samo rupa (hole) u pacijentu i toga se striktno pridržavamo.

U liječenju se strogo pridržavamo preporuka i standarda svjetkih smjernica, te liječenje treba uključivati:

Za to je potreban multidisciplinarni tim, a dijabetičko stopalo se ne može liječiti bez kirurga!