Vitaminske infuzije su popularan način primjene vitamina i drugih hranjivih tvari izravno u krvotok, za brzu apsorpciju i potpunu iskoristivost. Infuzije vitamina C, B1, B6 i glutationa su među najčešće korištenim infuzijama. U nastavku ćemo razmotriti njihove glavne indikacije i prednosti.

Vitamin C

Tijekom posljednjih trideset godina brojna su se istraživanja bavila svojstvima i djelovanjem vitamina C – nutrijenta sa snažnim imunomodulatornim djelovanjem. Neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija.

Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C i njegova potencijalno preventivna uloga u razvoju različitih degenerativnih bolesti predmet su velikog broja istraživanja. Najčešće se citiraju ona vezana uz ulogu vitamina C u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti, te bolesti očiju.

Kao snažan antioksidans, vitamin C može djelovati na smanjenje oksidacije LDL («lošeg») kolesterola,  procesa koji je preteča kardiovaskularnih bolesti, posebice ateroskleroze, a posljedično i srčanog i moždanog udarainfuzije su idealne za osobe koje se bore s kroničnim umorom, stresom i osjećajem iscrpljenosti. Također su korisne za poboljšanje imuniteta, zaštitu od oksidativnog stresa, smanjenje upale, i pomoć kod liječenja kožnih bolesti poput akni. Vitamin C infuzije također pomažu u poticanju proizvodnje kolagena, što može pomoći u poboljšanju izgleda kože.

Kronične rane su rane koje ne zacjeljuju uobičajenim tretmanima i mogu biti vrlo neugodne i bolne. Vitamin C može pomoći u poboljšanju procesa ozdravljenja jer je neophodan za sintezu kolagena, koji je važan za zdravlje kože i tkiva. Također, glutation je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upale, što može pomoći u ublažavanju simptoma kroničnih rana.

B1 i B6 vitamini

Vitamin B1 100 mg- Vrlo je važan i za normalno funkcioniranje živčanog sustava (nalazi se i u aksonima živaca, pa ima i ulogu u neuromuskularnom prijenosu, poboljšava probavu i održava normalno funkcioniranje živčanog sustava), velike doze vitamina B1 omogućuju bolju koncentraciju i bolje iskorištavanje mentalnih sposobnosti

Vitamin B6 100 mg- veoma važan za normalno funkcioniranje mozga i zdravlje živčanog i imunološkog sustava

Infuzije vitamina B1 i B6 su korisne za osobe koje pate od migrene, bolova u živcima, depresije i anksioznosti. Oni također mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Vitamin B6 igra važnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja, dok vitamin B1 može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu. Neuropatija je stanje koje nastaje zbog oštećenja živčanog sustava, a može se manifestirati bolovima, trncima, slabosti mišića i drugim simptomima. Vitamin B1 (tiamin) igra važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava i može pomoći u smanjenju simptoma neuropatije. Osim toga, vitamin B6 (piridoksin) igra važnu ulogu u regulaciji razine homocisteina, koji se povezuje s rizikom od neuropatije.

Glutation

Snažan je antioksidans koji neutralizira štetne slobodne kisikove radikale koji dovode do staničnog oštećenja, održava funkciju i rad mitohondrija, staničnog proizvođača energije, štiti DNA molekulu, regenerira druge antioksidanse kao što su vitamini E i C, sudjeluje u izlučivanju teških metala poput žive i arsena,  djeluje kao modulator imunološkog sustava. Tijelo samostalno sintetizira glutation (u svim stanicama, a najbitinija sinteza se odvija u jetri), međutim njegova količina naglo opada s godinama te uslijed kroničnog stresa, stoga je održavanje odgovarajuće razine tog antioksidansa izuzetno važno.

Infuzije glutationa su korisne za osobe koje pate od autoimunih bolesti, bolesti jetre, Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških poremećaja. Također mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upale u tijelu. Snažan antioksidans koji neutralizira štetne slobodne kisikove radikalekoji dovode do staničnog oštećenja, održava funkciju i rad mitohondrija, staničnog proizvođača energije, štiti DNA molekulu, regenerira druge antioksidanse kao što su vitamini E i C, sudjeluje u izlučivanju teških metala poput žive i arsena,  djeluje kao modulator imunološkog sustava. Tijelo samostalno sintetizira glutation (u svim stanicama, a najbitinija sinteza se odvija u jetri), međutim njegova količina naglo opada s godinama te uslijed kroničnog stresa, stoga je održavanje odgovarajuće razine tog antioksidansa izuzetno važno.

Prednosti vitaminskih infuzija uključuju brzu apsorpciju i potpunu iskoristivost hranjivih tvari, što je korisno za osobe koje imaju problema s apsorpcijom hranjivih tvari u crijevima. Infuzije također mogu pružiti brzu olakšicu za simptome kao što su umor, glavobolja i bol u mišićima.

Međutim, kao i kod bilo koje druge terapije, vitaminske infuzije nisu bez rizika. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što odlučite koristiti infuzije vitamina ili bilo koju drugu vrstu terapije. Vaš liječnik može pomoći u određivanju je li vitaminska infuzija pravi tretman za vaše specifične potrebe i dati vam savjete o mogućim rizicima i nuspojavama.

Vitaminske infuzije

Vitaminske infuzije

Upozorenje. Prikazane fotografije su autentični, realistični prikaz medicinskih stanja, kirurških i drugih tretmana. 

professions-man-doctor-1
professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.

professions-man-doctor-1

Pitajte doktora

Zatražite video ili telefonske konzultacije ili se putem e-maila konzultirajte sa liječnikom ili kirurgom specijaliziranim za vaš problem i saznajte sve što vas zanima o određenom tretmanu ili liječenju.