Što je ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled je  brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Što je Color Doppler?

Često nas pacijenti pitaju radimo li ultrazvuk ili Color Doppler. Stoga je dobro znati da je Color Doppler  opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile. Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja. Takva opcija ne mijenja cijenu ili postupak pregleda, u stvari se podrazumijeva da će se pri ultrazvuku krvnih žila raditi Color Doppler.

Što se promatra?

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave te vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Najčešće liječnik uključuje opciju Color Doplera kako bi prikazao tijek krvi kroz krvnu žilu.

Rezerviraj termin online

Book an appointment using SetMore

Ultrazvuk vena

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije (oslabljenog venskog protoka). Ovisno o stupnju insuficijencije predleže se i daljnji postupak koji može biti u rasponu od primjene kompresivnih čarapa do laserskih zahvata. Idealno je da liječnik koji radi UZV obavlja i operativne zahvate na venama.

Priprema za pregled

Za UZV pregledposebna priprema nije nužna. Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

 

Za sve dodatne informacije oko ultrazvuka vena i arterija Color Dopplerom, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.