Što je ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled je bezopasna, brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Što je Color Doppler?

Color Doppler je opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile. Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja.

Što se promatra?

Doppler ultrazvuk krvnih žila je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne žile vrata, glave, ruku ili nogu. Metoda koristi princip Dopplerovog efekta (promjena fizičkih karakteristika valova u pokretu). Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave te vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Ultrazvuk vena

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije (oslabljenog venskog protoka). Ovisno o stupnju insuficijencije predleže se i daljnji postupak koji može biti u rasponu od primjene kompresivnih čarapa do laserskih zahvata. Idealno je da liječnik koji radi UZV obavlja i operativne zahvate na venama.

Priprema za pregled

Za pregled vena i arterija nogu i ruku, kao i karotidnih te vertebralnih arterija, posebna priprema nije nužna. Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

 

Za sve dodatne informacije oko ultrazvuka vena i arterija Color Dopplerom, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.