Što je UZV, a što Color Doppler?

Pacijenti nas često pitaju jesu li to dvije pretrage ili radimo li Color Doppler ili samo UZV.

Color Doppler je opcija u ultrazvučnom pregledu kojim se mjeri protok kroz krvne žile te se mjeri brzina i smjer protoka kroz krvne žile. Na ekranu se vidi kao crvena ili plava boja. Znači, za ultrazvučni pregled krvnih žila mora se raditi opcija s Color Dopplerom.

 

Što se promatra?

Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave i vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Doppler ultrazvuk krvnih žila je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne žile vrata, glave, ruku ili nogu. Metoda koristi princip Dopplerovog efekta (promjena fizičkih karateristika valova u pokretu). Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja.

Ultrazvuk vena

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije. Ovisno o stupnju insuficijencije predleža se i daljnji postupak koji može biti u rasponu od primjene kompresivnih čarapa do laserskih zahvata. Idealno je, kao u našoj poliklinici, da liječnik koji radi UZV obavlja i operativne zahvate na venama.

Saznajte više o zahvatima na venama.

Priprema

Za pregled vena i arterija nogu i ruku, kao i karotidnih i vertebralnih arterija, posebna priprema nije nužna.

Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

Popusti na UZV preglede vena u studenom:

UZV (Color doppler) vena i specijalistički pregled – 390,00 kn

U cijenu je uključen UZV pregled s Color Dopplerom te specijalističko mišljenje kirurga o stanju pacijenta i daljnjem liječenju.

 

UZV (Color doppler) vena – 250,00 kn

U cijenu je uključen UZV pregled s Color Dopplerom.