Proširene vene

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle, naročito ženske populacije. Smatra se da čak oko 40 % ženske populacije iznad 30 godina ima u većoj ili manjoj mjeri izražena proširenje vena na nogama. Prvi sačuvani opisi varikoznih vena datiraju iz antičke Grčke. Od tada do danas, razvoj medicine doveo je do spoznaja o razlozima nastanka proširenih vena i mogućnostima njihovog liječenja.

Kirurško liječenje

U liječenju proširenih vena suvremena medicina nudi nekoliko metoda liječenja. Još uvijek najraširenija metoda liječenja, koja se prakticira u većini kirurških klinika kod nas je klasično kirurško liječenje. >

Sklerozacija pjenom (UGFS)

Sklerozacija pjenom je uklanjanje proširenih vena injektiranje sklerozantnog sredstva u venu. Postupak se provodi pod kontrolom ultrazvuka.

  • Kada se primjenjuje?
  • Nakon tretmana

Laser

Nova i široko prihvaćena metoda za eliminiranje oštećenih vena bazirana je na potpunom zatvaranju vene primjenom laserskog zračenja na unutarnju stijenku vene. Efikasna primjena laserske energije na stijenku vene i izuzetno niska dubina penetracije zračenja ove valne duljine, omogućava zatvaranje vene korištenjem minimalne energije i izbjegavanjem senzitivnih smetnji ili opeklina na koži. Pored toga, potreba za lokalnom anestezijom se može smanjiti na minimum.

  • Što je lasersko uklanjanje vena – ELVeS
  • Kada se primjenjuje?
  • Prednosti tretmana

Koja je metoda optimalna za mene?

Plan liječenja proširenih vena treba „iskrojiti“ za svakog pacijenta posebno.

Metoda liječenje ovisi o venskoj patologiji koja je u podlozi. Ukoliko se radi samo o lokaliziranim proširenjima (konvolutima) bez doplerskih znakova insuficijencije magistralnih ili perforantnih vena tada u obzir dolazi sklerozacija pjenom ili uklanjanje proširenih vena (flebektomija).