Proširene vene

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle, naročito ženske populacije. Smatra se da čak oko 40 % ženske populacije iznad 30 godina ima u većoj ili manjoj mjeri izražena proširenje vena na nogama. Prvi sačuvani opisi varikoznih vena datiraju iz antičke Grčke. Od tada do danas, razvoj medicine doveo je do spoznaja o razlozima nastanka proširenih vena i mogućnostima njihovog liječenja.

Laser

Nova i široko prihvaćena metoda za eliminiranje oštećenih vena bazirana je na potpunom zatvaranju vene primjenom laserskog zračenja na unutarnju stijenku vene. Efikasna primjena laserske energije na stijenku vene i izuzetno niska dubina penetracije zračenja ove valne duljine, omogućava zatvaranje vene korištenjem minimalne energije i izbjegavanjem senzitivnih smetnji ili opeklina na koži. Pored toga, potreba za lokalnom anestezijom se može smanjiti na minimum.

  • Što je lasersko uklanjanje vena – ELVeS (endo lase vein system)?
  • Kada se primjenjuje?
  • Prednosti tretmana
  • Prednosti tretmana

Sklerozacija pjenom (UGFS)

Sklerozacija pjenom je uklanjanje proširenih vena injektiranje sklerozantnog sredstva u venu. Postupak se provodi pod kontrolom ultrazvuka.

  • Što je sklerozacija pjenom?
  • Kada se primjenjuje?
  • Nakon tretmana

Lasersko uklanjanje kapilara

Suvremeni način uklanjanja kapilara je upravo laserski tretman. Laserom se preko kože djeluje na kapilaru, manje kapilare  mogu nestati odmah nakon tretmana. Veće kapilare  će potamniti, a vjerojatno ćete ih vidjeti 1-3 mjeseca prije nego što nestanu. Da biste dobili potpuno čistu kožu bez kapilara, možda će vam trebati 3 ili više tretmana.

Većina pacijenata može se vratiti na posao i na normalne aktivnosti isti ili sljedeći dan.

Neki pacijenti moraju kratko vrijeme nositi kompresijske čarape.

Tretirano područje treba štititi od sunca 3 do 4 tjedna. Izlaganje suncu može doprinijeti razvoju tamnih mrlja na tretiranom području. Zaštita kože od sunca tijekom cijele godine pomaže spriječiti nove kapilare i rak kože.

 

Kapilare ne moraju biti samo estetski problem!

Važno je znati da je za adekvatan tretman potrebno utvrditi uzrok nastajanja kapilara, što se utvrđuje UZV pregledom vena. Naime, kod nekih osoba je pojava kapilara uz ostale simptome znak početka venske bolesti, dok je kod nekih samo estetske prirode. No, to ne možemo znati bez UZV pregleda vena.

Veinlite

Veinlite je poseban optički instrument koji nam omogućava da vidimo kapilare ” u dubinu” te tretiramo i kapilare u dubini, tzv.hranilice. Jedna smo od rijetkih poliklinika koje ga koriste, to je zato što za vas imamo vrhunsko osoblje i opremu!