Analna fisura plitka je raspuklina na sluznici anusa. Fisura počinje odmah s unutrašnje strane analnog otvora te se proteže 0,5 do 2 cm duž analne stijenke.

Analna fisura je izrazito bolna. Istiskivanje stolice je nadražuje te mišići analnog sfinktera na analnom otvoru mogu reagirati tako da se počnu grčiti. Ovi kombinirani učinci uzrokuju iznimnu bol, koja se još pogoršava ako su stolice tvrde ili vode­naste.

Analna fisura obično zacijeli unutar nekoliko tjedana, no one koje ne zacijele unutar 4-6 tjedana nazivamo kronična fisura. Različiti su uzroci fisure,kao što je opstipacija, prolazak tvrđe stolice, proljev, porodi, no ponekad nastaje bez očitih razloga.

Liječenje

Česta i pravilna analna higijena kako bi se izbjegla infekcija i održavanje stolice mekšom kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo bolove i grčenje, pri­donijet će da fisura zacijeli sama od sebe. No analne fisure se često javljaju ponovno. Jedan od suvremenijih načina je liječenje injekcijama botoksa.

Botoks se koristi godima u liječenju stanja koja nastaju zbog prejake mišićne aktivnosti, kao što su mišićni spazmi kod osoba s ozljedama leđne moždine.

Injekcije botoksa apliciraju se oko anusa čime se smanjuje grč mišića. Ovo smanjuje bol i povećava dotok krvi u fisuru što doprinosi da fisura brže i bolje zacijeli.

Botoks injekcije se preporučuju ukoliko dosadašnje liječenje (kreme,, laksativi) nije bilo učinkovito.

 

 

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Posebna priprema za zahvat nije potrebna, tako da možete normalno jesti i piti. Prije dolaska se uobičajeno otuširajte, čišćenje crijeva nije potrebno.

Sam postupak traje nekoliko minuta, nakon zahvata se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Djelovanje botoksa se postepeno povećava, te puni učinak ima nakon 72 sata od zahvata. Učinak traje 3-6 mjeseci što bi trebalo biti dovoljno da fisura zacijeli.

Nadalje se treba pridržavati općih higijensko-dijetetskih mjera, a to znači izbjegavati brzu hranu, jesti hranu sa što više vlakana, ne odgađati defekaciju, piti puno tekućine te se redovno kretati.