Što je urastao nokat?

Kod uraslog nokta osim problema boli i čestih posjeta kozmetičkom salonu, javlja se još i sva ona popratna neugoda kada nosite sandale ili japanke. No, i tom se problem može stati na kraj malim kirurškim zahvatom koji postaje trajno rješenje.

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kojem prstu, dok je najčešće na palcu stopala pa ometa hodanje jer čak i najmanji pritisak izaziva bol. Nepravilno skraćivanje i rezanje nokta, uske i tijesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvijek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ako se ne liječi, može doći i do infekcije kosti.

Urastanje nokta posebno je opasno kod dijabetičara zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije, a nažalost, takve pacijente vrlo često vidimo u našoj poliklinici.

Ako je otok veliki i crvenilo jako, potrebno je obratiti se kirurgu koji će izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, odstranjuje se dio nokta koji urasta u meso.

Ako se stanje ponavlja, trajno rješenje je u intervenciji pri kojoj se uklanja samo dio matriksa nokta, a ostavlja centralni dio nokatne ploče. Zahvat se obavlja u lokalnoj anasteziji te oporavak traje oko 10 dana.

IMG_4698
Uklanjanje nokta - prije i poslije

Kako se ponašati nakon zahvata?

Oporavak traje do 10 dana. Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti, a posebne situacije kao bavljenje sportom i rad će procijeniti liječnik.

 

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja nokta ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.