Što je urastao nokat?

Kod uraslog nokta osim problema boli i čestih posjeta kozmetičkom salonu, javlja se još i sva ona popratna neugoda kada nosite sandale ili japanke. No, i tom se problem može stati na kraj malim kirurškim zahvatom koji postaje trajno rješenje.

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kojem prstu, dok je najčešće na palcu stopala pa ometa hodanje jer čak i najmanji pritisak izaziva bol. Nepravilno skraćivanje i rezanje nokta, uske i tijesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvijek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ako se ne liječi, može doći i do infekcije kosti.

Urastanje nokta posebno je opasno kod dijabetičara zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije, a nažalost, takve pacijente vrlo često vidimo u našoj poliklinici.

Ako je otok veliki i crvenilo jako, potrebno je obratiti se kirurgu koji će izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, odstranjuje se dio nokta koji urasta u meso.

Ako se stanje ponavlja, trajno rješenje je u intervenciji pri kojoj se uklanja samo dio matriksa nokta, a ostavlja centralni dio nokatne ploče. Zahvat se obavlja u lokalnoj anasteziji te oporavak traje oko 10 dana.

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Svi zahvati traju oko 30-45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se urasli nokat i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Oporavak traje do 10 dana. Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti, a posebne situacije kao bavljenje sportom i rad će procijeniti liječnik.

 

Za sve dodatne informacije oko tretmana uklanjanja ateroma, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.