Što je aterom?

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja.

Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, dakle tamo gdje je koža prirodno masnija, a mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko centimetara te su meki dodir. U većini slučajeva nisu bolni na dodir, no ponekad se ponekad se mogu upaliti. Aterom s upalom je bolan, a koža oko njega je topla i crvena te može doći do curenja gnojnog sadržaja.

Sadržaj ateroma je u nekim situacijama moguće istisnuti, međutim kapsula u kojoj je smješten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Istiskivanje ovakvih promjena se nikada ne preporučuje, već ih je preporučljivo ukloniti kirurškim zahvatom, i to dok su manji.

uklanjanje ateroma

Trebam li se pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Svi zahvati traju oko 30-45 minuta. Prije zahvata će vas liječnik još jednom pregledati te procijeniti mjesto na kojem se aterom i okolno tkivo nalaze, kako bi zahvat protekao bez komplikacija, a pacijentu se osiguralo cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Oporavak traje do 7 dana. Svakodnevne aktivnosti se mogu nastaviti, a oko posebnih situacija poput bavljenja sportom ili fizičkog rada potrebno je savjetovati se s liječnikom. Odluka o dopuštenom intenzitetu svakodnevnih aktivnosti ovisi o mjestu na kojem se madež nalazio, veličini madeža te ostalim okolnostima. Odluku o učestalosti previjanja te tuširanju i kupanju također donosi liječnik.

 

Za dodatne informacije oko tretmana uklanjanja ateroma ili rezervaciju termina, javite nam se telefonski ili putem kontakt obrasca. Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.

Besplatne online konzultacije s našim liječnicima