Što je ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled je bezopasna, brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Što se promatra?

Ultrazvukom se dijagnosticiraju sve promjene u veličini, građi (strukturi) i prokrvljenosti štitne žlijezde. Štitna žlijezda može biti poremećene građe, ponekad i veličine, češće u žena. Uglavnom se radi o bezopasnim promjenama koje ne utječu na funkciju žlijezde, ali su moguće i žarišne ili sveobuhvatne promjene koje uzrokuju poremećaj u razini hormona štitnjače u krvi.

Kako su upravo na vratu česti reaktivni limfni čvorovi, primjerice kod upale grla te kod stalnih štetnih podražaja kao što je pušenje, ako ste napipali kvržicu na vratu molimo vas da to naglasite prilikom pregleda.

Priprema za pregled

Posebna priprema nije potrebna.

 

Za sve dodatne informacije oko ultrazvuka vrata i štitnjače, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.