Što je ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled je bezopasna, brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Što se promatra kod ultrazvuka dojki?

Ovom pretragom dobivamo uvid u stanje tkiva dojke. Tijekom pregleda, obavezno se pregledavaju potpazušne jame te područje iznad ključne kosti.

Ultrazvuk ima široku primjenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodljiv, efikasan, bezbolan, i s velikom vjerojatnosti (oko 97-98%) diferencira maligne (rak dojke) od benignih promjena u dojci. Ako postoji ikakva sumnja u prirodu nalaza, može se pod kontrolom ultrazvuka uraditi aspiracija (iglom se usisa dio sadržaja) ili biopsija (uzima se komadić tkiva) i dobiveni sadržaj se šalje na citološku analizu.

Priprema za pregled

Posebna priprema nije potrebna.

 

Za sve dodatne informacije oko ultrazvuka dojki, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.