Što je ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled je bezopasna, brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva). Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu. S obzirom na to da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz. Ultrazvučni gel želatinasta je smjesa vode i propilen-glikola, bez mirisa je, prozirna i bezopasna te se lako uklanja s kože brisanjem ubrusom.

Što se promatra kod ultrazvuka abdomena?

Ultrazvuk abdomena prikazuje jetra, žučni mjehur i vodove, gušteraču, slezenu, bubrege i mokraćni mjehur.

Zahvaljujući jednostavnosti i neštetnosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, upalne promjene – akutne i kronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, bubrežni i žučni kamenci, prisustvo tekućine u trbušnoj šupljini, aneurizme (proširenja) i aterosklerotične plakove (naslage) na velikim krvnim žilama, kao i razne povrede.

Priprema za pregled

Barem četiri sata prije pregleda nije preporučivo jesti. Prije pregleda dozvoljen je unos vode, ali isključivo negazirane. Kavu izbjegavajte, osobito s mlijekom. Prije pregleda također izbjegavajte konzumaciju voća i povrća, a kao obrok su poželjni kukuruzni žganci (palenta). Tako će se izbjeći nakupljanje plina u crijevima koji predstavlja smetnju za prikaz trbušnih organa, osobito kod pregleda gušterače.

Mokraćni mjehur najbolje se prikazuje kada je pun.

 

Za sve dodatne informacije oko ultrazvuka abdomena, kao i predbilježbe termina, javite se s povjerenjem.