Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je bezopasna, brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa.
Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva).

Za pregled se koristi sonda nalik mikrofonu koja se postavlja izravno na pacijentovu kožu.
Obzirom da zrak između kože i ultrazvučne sonde ometa pregled, između njih se nanosi tanak sloj gela koji uklanja zrak i poboljšava prikaz.

Ultrazvučni gel je želatinasta smjesa vode i propilen-glikola; bez mirisa je, proziran i bezopasan, lako se uklanja s kože brisanjem nakon pregleda.

Važno je da na svaki pregled ponesete sve dotadašnje nalaze, zbog usporedbe i točnijeg pregleda.

Ultrazvukom je moguće pregledati:

  • trbušne organe (abdomen) – jetru, žučni sustav, gušteraču, slezenu, bubrege, mokraćni mjehur, prostatu
  • krvne žile – arterije i vene
  • vrat, žlijezde slinovnice, štitnu žlijezdu
  • dojke i pazušna područja
  • testise
  • mišiće, tetive
  • potkožne tvorbe i otekline

Ultrazvuk abdomena (trbušnih organa)

Što se promatra?

Prikazuju se jetra, žučni mjehur i vodovi, gušterača, slezena, bubrezi i mokraćni mjehur.

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, upalne promjene – akutne i kronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, bubrežni i žučni kamenci, prisustvo tekućine u trbušnoj šupljini, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim žilama, povrede.

Priprema

Bar četiri sata prije pregleda poželjno je ne jesti ništa. Voda je dozvoljena, ali samo negazirana. Kavu izbjegavajte, osobito s mlijekom. Prije pregleda izbjegavajte konzumaciju voća i povrća, a kao obrok su poželjni kukuruzni žganci (palenta). Tako će se izbjeći nakupljanje plina u crijevima koji predstavlja smetnju za prikaz trbušnih organa, osobito gušterače.

Mokraćni mjehur se najbolje prikazuje kada je pun.

Color Dopler - ultrazvuk vena i arterija

Što je UZV, a što Color Doppler?

Pacijenti nas često pitaju jesu li to dvije pretrage ili radimo li Color Doppler ili samo UZV.

Color Doppler je opcija u ultrazvučnom pregledu kojim se mjeri protok kroz krvne žile te se mjeri brzina i smjer protoka kroz krvne žile. Na ekranu se vidi kao crvena ili plava boja. Znači za ultrazvučni pregled krvnih žila mora se radi opcija s Color Dopplerom.

 

Što se promatra?

Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave i vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Doppler ultrazvuk krvnih žila je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne žile vrata, glave, ruku ili nogu. Metoda koristi princip Dopplerovog efekta (promjena fizičkih karateristika valova u pokretu). Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja.

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije.

Priprema

Za pregled vena i arterija nogu i ruku, kao i karotidnih i vertebralnih arterija, posebna priprema nije nužna.

Obucite komotnu odjeću – za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 45 minuta.

Ultrazvuk vrata i štitnjače

Što se promatra?

Ultrazvukom se dijagnosticiraju sve promjene u veličini, građi (strukturi) i prokrvljenosti štitne žlijezde.

Štitna žlijezda može biti poremećene građe, ponekad i veličine, češće u žena. Uglavnom se radi o bezopasnim promjenama koje ne utječu na funkciju žlijezde, ali su moguće i žarišne ili sveobuhvatne promjene koje uzrokuju poremećaj u razini hormona štitnjače u krvi.

Na vratu su česti reaktivni limfni čvorovi – primjerice kod upale grla te kod stalnih štetnih podražaja kao što je pušenje – ako ste napipali kvržicu na vratu, molimo naglasite to prilikom pregleda.

Priprema

posebna priprema nije potrebna.

Ultrazvuk dojki

Što se promatra?

Ovom pretragom dobivamao uvid u stanje tkiva dojke. Obavezno se radi pregledavaju potpazušne jame te područje iznad ključne kosti.

Ultrazvuk ima široku primjenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodnjiv, efikasan, bezbolan, i sa velikom vjerojatnosti (oko 97-98%) diferencira maligne (rak dojke) od benignih promjena u dojci. Ukoliko postoji ikakva sumnja u prirodu nalaza, može se pod kontrolom ultrazvuka uraditi aspiracija (iglom se usisa dio sadržaja) ili biopsija (uzima se komadić tkiva) i dobijeni sadržaj se šalje na citološku analizu .