Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja nam omogućuje da posebnom instrumentom (endoskopom) pregledamo sluznicu jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva, duodenuma. U slučaju potrebe može se potpuno bezbolno uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu.

Indikacije za gastroskopiju

Pacijenti koji imaju osjećaj nelagode i boli u trbuhu, mučnine, žgaravice ili otežanog gutanja. Ovom metodom može se otkriti uzrok krvarenja,upale, tumora ili vrijeda jednjaka, želuca ili duodenuma.

Kod osoba starije životne dobi također se preporuča preventivna gastroskopija zbog određenih bolesti koje ne uzrokuju nikakve simptome.

Priprema za gastroskopiju

Prije same pretrage 6-8 sati ne smije se konzumirati hrana i piće. Potrebno je učiniti sljedeću laboratorijsku obradu: PV, broj trombocita, INR i nalaz donijeti na uvid.

Potrebno je navesti sve lijekove koje se uzimaju, a pogotovo je potrebno obratiti pozornost na lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi te ih prestati uzimati pet dana prije pretrage.

 

Preparate željeza potrebno je prestati uzimati pet dana prije pretrage (mijenjaju boju stolice).

O primjeni ostalih lijekova savjetovat će nas naše osoblje.

Tijek pregleda

Pacijent leži na lijevom boku, a gastroskop nakon aplikacije lokalne anestezije u obliku spreja polako uvodi kroz usta preko jednjaka i želuca u duodenum. Potrebno je pratiti upute medicinskog osoblja te se neugoda i nagon na povraćanje smanjuje na minimum. U slučaju potrebe uzima se biopsija (koja je potpuno bezbolna), a kod manjih izraslina (polipa) tvorba se može odmah odstraniti.

Odmah nakon pregleda liječnik daje informacije o nalazu usmenim i pismenim putem, dok se u slučaju slanja uzorka na patohistološku analizu nalaz dobije za nekoliko dana.

Ukoliko se nakon nekoliko dana uoči krv u stolici, crna stolica, bol i neugoda u trbuhu, zimica i tresavica potrebno je odmah se javiti nadležnom liječniku.

Sam zahvat moguće je uraditi i u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji uz prethodni pregled anesteziologa.

Potrebno je ponijeti svu raniju medicinsku dokumentaciju.

Ukoliko se zahvat izvodi u anesteziji najmanje 6 sati prije ne smije se ništa jesti niti piti.Nakon pregleda u anesteziji kraće vrijeme ( do potpunog razbuđivanja ) boravi se u poliklinici a potrebno je i doći sa pratnjom.